söndag 14 januari 2018

Måste man använda wire för gäddfisket?

Jag fick denna fråga av en kille genom mejl och jag förstår att han var lite villrådig eftersom att han hade läst om olika material som används och man bad om mina råd i frågan.

Självklart ska man hjälpa till och ge min syn på saken och jag kan direkt säga att lika säkert som gäddan har tänder, lika säkert är det att jag använder wire för mina tackel ... ja, allt som kan komma i kontakt med gäddans mun. Något annat finns inte i min värld och det oavsett om man får bättre fiske eller inte, jag spelar inte Jeopardy med fiskens hälsa!
Frosten kom, isen ligger och det känns som man har husarrest.
Japp! Frosten kom och isarna ligger och som sagt så känns det lite som att man sitter i någon form av husarrest ... Nja så farligt är det inte, jag har att göra just nu med tillverkning av flöten för gäddfisket och det är något vi kommer till framöver. Nu tar vi mina synpunkten och ser om det kan hjälpa killen och andra som står lite ovetandes i frågan.
En gädda har ungefär sylvassa 700 gaddar. 
Jag vet att en del använder tjockare nylon och fluorocarbonlinor som tafs material och jag är tveksam till om det håller?

Jag skulle aldrig våga och med tanke på utvecklingen bland wirar, så är dem mjukare och mindre kink fria än tjockare nylon och fluorocarbonlinor och dem flesta av dagens wirar är memmoryfria, vilket inte nylon mm är.
Använd wire, här gick det dock bra.
Jag använder wire och jag gör till 95 % mina egna kasttafsar och diverse gäddtackel själv och som ni vet: självgjord är välgjord som ordspråket säger!
Abu´s kasttafsar i 23 cm längd, borde göra i 35 cm längd.
Dem flesta tafsar för spinnbeten är på tok för korta, jag hittade dessa från Abu och de är 23 cm långa, men det räcker inte och jag skulle vilja be alla som har upplevt ett litet nafs och både bete och tafs är borta, att räcka upp en hand, ni är många!

Vad som händer är att en stor gädda följer efter betet och tar allt rakt bakifrån och allt hamnar nere i svalget och dem yttersta tänderna eller andra tänder fimpar din lina och du blir fattigare och irriterad och värst av allt är det med gäddan som går döden till mötes med dina grejer i flabben, inte bra!

Alla mina wiretafsar eller tackel är minst 60 cm långa, visst dem kan vara delade, men all wire är 60 cm långt och det är ganska säker för fiske och drillning, även om gäddan skulle rulla sig runt wiren ett varv.
Överst osäkert, nederst betydligt säkrare.
Nästa problem med dem så kallade köpetafsar är att man har otroligt dåliga beteslås! Ta en titt på bilden ovan och se hur Abu som exempel kan det. En gädda kan enkelt träffa låset i hugget och låset öppnar sig, jag vet!

Jag har varit där också och jag har hittat en lite bättre lösning på detta och det ser du på det nedre beteslås, var jag stänger låset genom att föra själva låset över hela öglan och det blir betydligt svårare att öppna, både för dig och fisken.

Beten har sin fria gång ändå och detta går inte upp i ett hugg och det kan inte glida isär och tror du mig inte kan du jo prova själv.
Drennan 7 Strand Wire kan tvinnas eller låsas med wirelås.
Jag använder flera typer av wirar, mest är det Drennan 7 Strand som är tunn, smidig och kan låsas med crimps eller genom att man värmer wiren och sedan tvinnar den med en Peang eller en twidling-stick och den håller.
Cross-lok beteslås och McMahon lekande.
Allt måste vara starkt och mina val för lekande och beteslås är Berkleys Cross-lok och McMahon lekande i 60 lb styrka och det är storlek 7 på dessa.

Visst det kostar lite extra, men du får vad du betalar för, en super fin kvalité, styrka, robusta saker och man vet att det håller i alla lägen.
Fox E-sox Super Trace.
Denna wire är en 7 strand som är överdragen med ett tunt nylonhölje och den är mitt val för spinnbeten, något styvare än den vanliga 7 strand, men det gör inget när det gäller spinnfiske. Den är dock fortfarande tillräckligt mjuk för att kunna användas för 2-krokstackel och färgen passar bra in på dem flesta bottentyper.
Fox Rage Wire, ett bra val.
Vill du ha en väldig tunn och smidig wire som även är nästintill kinkfri, så ska du välja Fox Rage. Denna wire består av 49 trådar, kommer på 10 meters spolar och flera olika styrkor, mångas favorit för Gösen, som kan vara lite försiktig av sig.
Kamasan Snap Tackle finns i size 4,6 och 8.
Vill du slippa att göra dina 2-krokstackel själv, så kan jag rekommendera dig att köpa Kamasans så kallade Snap Tackel. Vassa starka krokar, lagom avstånd mellan krokarna och bra längd på wiren och så finns dem i olika styrkor och olika krokstorlekar, det blir inte så mycket bättre än så här!
2-krokstackel från Kamasan.
 Jag gör mina själv, men har provat Kamasans tackel och kan faktiskt inte hur jag än vrider och vänder de hela, hitta några fel på dem.
Klart för säkert fiske.
 Hur jag gör mina tackel och tafsar för spinnbeten hittar du på bloggen, bara att söka och ta för dig och kopiera och sen vet du att det håller den vackra dagen var madam Big kliver på och pressar både dig och grejerna till max.
Ingen bra miljö för Nylon eller fluorocarbonlinan!
Så där har ni mitt svar min vänner! Gäddan har upp till 700 tänder i flabben och det ända som håller och är säkert mot dessa små sylvassa knivar är en bra wire och dem rätta komponenterna som ger styrka för att landa fisken. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.