måndag 6 november 2017

Shimano Yasei AX Trout 7´8´´ 240 cm.

Jag har ett annat Shimanospö för mitt fiske efter Regnbåge, Abborre mm, ett Shimano Exage på 9 fot och det är superskönt att kasta med och drilla fisk på. Vad jag saknade var ett något kortare spö, som var lite mera distinkt i klingan, när det gäller att kroka på dem snabba stötarna, man ibland får.

Utbudet är enormt bland marknadens otaliga haspelspö och jag har letat ihjäl mig ... eh nästan, men jag skulle hitta vad jag var ute efter och här kommer min recension på detta lilla smäckra haspelspö, som har allt jag begär och jag slapp undan med 600 kronor.
Kosmetikan på ovansidan av spöt.
Detta spö är inte riktigt 8 fot långt, men det gör inget, det kasta små beten långt och har en otrolig känsla, som ska kännas på plats så att säga.
Som gjord för Öring mm.
Mattsvart kolfiberklinga, ganska slimmad i uppbyggnaden, kasta lika långt som spö med 9 och 10 fots längd och med detta spö får du rum även på dem lite trånga platserna och det är oftast en fördel. Båtfiske med jigg efter Gös mm, användningsområdet är stort.
Kosmetikan på undersidan.
Rekommenderade kastvikter är mellan 5 - 20 gram, men jag har provat med mindre vikter och vikter upp emot 35 gram (Blå Atom) och det funkar väldigt bra.
Rullfästet skruvas ner.
Handtaget är 40 cm långt och 6 cm av detta är rullfästets främre del som skruvas ner mot rullen och greppet är väldigt skönt även om det är kallt, rullfästet är Fuji, som nog får ses som den bästa kvaliteten på dagens marknad.
Nya enbenta ringar.
Enbenta ringer pryder hela spöt och dem är nog lite mindre i innerdiametern är vanligt. Det hindrar dock inte kasten, snarare tvärtom, men vindknutarna med tunna braids är ett minne blott och det är skönt.
8 ringar + tipring.
8 stycken ringer av Stand-off typen finns på detta spö och så klart toppöglan, allt från Fuji och av Siliconecarbid, det blir inte så mycket bättre.
Keeper ringen.
Spöt har en så kallad keeper ring, var man har sitt bete under pauserna eller under transporten mellan fiskeplatserna och den är liten och inte i vägen, som på en del andra tillverkares spö.
Platt för underarmen.
Det fina korkhandtaget är slipat platt längst bak för att ligga an på din underarm och det ger ett bra stöd både under drillning och under mothugget, inget glider och ingen effekt tappas.
Handtagsskillnaden på mina Shimanospön.
Överst min gamla Exage från Shimano, ett superspö och under det recenserade spö, som jag bara älskar. Vad jag har glömt är vikten på spöt och den rätta längden i cm, men det kan jag återkomma med nästa gång vi ses.
Abborre på 900 gram tagen på liten jigg.
Jag tog med mig spöt till Svarte göl, var jag fiskar karp och passade på att testa spöt i väntan på karp. Jag hade med mig lite nya 4 grams jiggar, som jag provade och det slutade med att jag fick två fina Abborrar, innan en karp störde mig och senare hittade jag inte dem randiga igen tyvärr, men så är livet.
Abborre 1350 gram på liten 4 grams jigg.
Jag rekommenderar verkligen detta spö, du får verkligen ett gediget spö för pengarna, långa precisa kast, känslig topp var du känner betets rörelser, super snabb krokning och väldigt bra drillningsegenskaper.

Spöt kommer i ett svart tygfodral och 1 års garanti, jag fick mitt för 600 kronor och jag är bara sååå nöjd! Och dem små jiggarna Abborrarna gillade kommer jag med senare i veckan. Skitfiske på er!

6 kommentarer:

  1. Intressant!

    Skulle du beskriva aktionen som toppig eller djupare än så? Var hittar man det för 600kr?

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  2. Intressant!

    Skulle du beskriva aktionen som toppig eller djupare än så? Var hittar man det för 600kr?

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  3. För 600 kr (som är långt under "katalogpris") är det spöt ett fynd. Själv hittade jag ett till just det priset på Dollar Store (strax utanför Örebro) när jag tittade in för att köpa tandborste mm (hade glömt de grejorna när jag var på en tjänsteresa).

    Spöt lämpar sig även för kustspinn efter havsöring.

    SvaraRadera
  4. Hej på er Anders och Gybben Herman :-)!
    Jag tycker nog att spöt känns lite mera toppaktion, kastar som en dröm och krokar väldigt snabbt. Sen har Herman helt rätt att det är ett fint kustspö för Havsöring och då kanske man kan hitta en 9-10 fotare med samma aktion, det vore helt perfekt. Jag hittade mitt i Växjö och var nyss på Dollar Store, men det fanns inte där, kanske slutsålt för det fina priset. Jag vet inte var katalogpriset ligger på, men kan gissa runt 900 -100 kronor? Ha det super båda och tack för era kommentarer.

    SvaraRadera
  5. Tack för svar, ska hålla ögonen öppna efter spöt! Luis, kanske kan Yasei Red Aspius vara ngt för kusten? Själv hade jag i flera år ett mkt lätt bläckfiskespö (!) Aori Red 240M som var riktigt trevligt till lättare jigg och haspelfiske uppåt 25g som hamnade i kläm i båtluckan i somras... Yasei Red serierna har en del intressant!

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  6. Mors på dig själv, gubbe! Till Anders kan jag säga att Aspius har en avsevärt mycket kraftigare klinga än vad Trout har. Klingan har dessutom ovanligt mycket ryggrad i förhållande till sin klassning. Det är väl bestyckat med spöringar. Nio stycket plus toppögla är inte varje dag man ser på en niofotare. Det kastar långt och lämpar sig väl för landburet fiske, tex vid kusten. Utan tvekan ett mycket fint spö men om man gillar den aktionen för havsöringfiske är en smaksak. Skulle jag göra det så skulle jag definitivt vilja ha nylonlina på rullen (eller i vart fall ca två spölängder nylon som slaglina) för annars tror jag att drillningen av fisk skulle bli en stötig affär. Dogger har (eller har i alla fall haft) det till ett mycket fördelaktigt pris.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.