tisdag 28 juni 2011

Strike Wire ger lugn i själen!

Du som besköker båda mina bloggar, har nog konstanterad att jag inte är nöjd med Savagears Adrenaline HD braid. Helt rätt, aldrig mera kommer denna lina att befinna sig på mina rullar. Den var bra i början, men vad som sedan hände vet jag inte. Solens UV-strålar kanske försvagade den eller ruttnade den? Starkt är den i knuten och dragkraften är bra, men den klarar inte ens en näckrodstjälk och det är illa, väldigt illa!Jag har gott tillbaka till Power Pro eller Strike Wire som enligt expertisen är samma lina, rund och extremt stark 14 kilo för 0,19 mm och moss grön till färgen. Jag hade samma lina under namnet Power pro och har haft samma lina på en rulle i snart 6 år och jag är inte fan att dra sönder linan utan arbetshandskar och nötningståligheten är lika tuff som dessa nya linor. Det säger en hel del om kvaliteten och man kan tycka att priset 279 kronor är högt, men med tanke på att jag har en lina som klara enorma påfrestningar från karpen på trånga ställen, buskar och grenar och annat snag, så är det billigt i det långa loppet. Du får vad du betaler för, det kostar att ligga på topp och det är kanske en lina för ditt spinnfiske efter olika rovfiskar. Kolla linan hos CVC och beställ den hos Skandinaviens Sportfiskecenter i ljungby 0372 - 140 01 och du har den i brevlådan på 2 dagar.





lördag 25 juni 2011

Welcome back!

Hej! Hoppas allt är bra med dig efter Midsommarfirandet, själv tog jag det väldigt lugnt och man mår toppen idag. Det är nog det bästa för oss lite äldre stötar, man gjorde sitt i ungdommen och det räckte nog till hela livet i lite till.Till er som fortfarande är kvar i dimman, som inte är pigga som Mörtarna och som har en Bad Hair Day, kan jag bara säga ta det lugnt, ligg pall, det löser sig. Gå genom kvällens aktiviter och kanske är det någon som behöver en ursäkt eller en kram av dig?
Vad händer på fiskefronten? Inte mycket kan jag säga, jag väntar på en del grejor, som vi ska titta på senare, hur mycket av detta som är till gäddfisket vet jag inte riktigt än, men vi återkommer i ämnet så snart det kommer och det borde ske denna vecka, som vi gå in i eller nästa.



fredag 24 juni 2011

Trevlig Midsommar på er alla!

Jag tillönskar detta till er alla och det blir med lite bilder från Coachen samt lite tips från Slynan, den största bitch man någonsin har skådat. Vad kan han ha för tips, inget vettigt eller? Vi checkar hans lista och hoppas att ni alla får en trevlig kväll och att morgondagen bjuder på ont i håret, samt ett svidande brunöga, när alla Sillarna ska ut igen ;-).Drick inte för mycket, en sådan här är lagom för Bengt och han får ta den över hela kvällen. Ett år svepte han ner hela och ...du gode gud i helvete vad det såg ut i Trekånten dagen efter och hos grannen, det liknade......nej, ta den sakta och fint!

Denna är rena livsfaran för den danska delen av våra firande, för mycket och danskarna börjar flyga runt på egna vingar och det kan bli dyrt, väldigt fort. Hela hem har förstörts och det fanns stora risk för klämskadar.....nej, aldrig mer!

Fint ska man dofta enligt Coachen Bengt och jag har valt dessa tre Hugo Boss, den först heter Man, det passar mig bra. Lacoste har jag för mina beten i och med att det finns en krokodil på burken, så är den effektiv för krokodiler och den finns alltid i bakfickan på Midsommarafton, slutligen en annan Hugo Boss som inte hade något namn, den ska vara effektiv mot mygg, knot och även mot lösa och dåliga kärringar enligt Bengt...tur man har Carryall för allt man ska ha med sig denna afton.

Don´t drink and drive! Om du du ska köra, så gör det på privat mark och endast med små maskiner som denna. Bilden är tagit framifrån för att maskinen ska synas, det gjorde den inte enligt Bengt, när man tog bilden bakifrån....man påstod att min fina rumpa döljde halva maskinen, vilket jag starkt motsätter mig. Snuten såg mig ganska klart och tydligt i en fart av 80....Bengt bara ljuger och jävlas med oss som har en enkel siffra fel....jävla BITCH!

Tänk på att livet går vidare och att det kommer en morgondag, ta det lugnt med spriten och ät inte för mycket Sill, jo mera fisk du äter, jo mera klarvatten måste du ha i dig för att dem ska kunna simma. Två Sillbitar till en 75:a Renat är en lagom propotion och då mår alla bra på midsommarafton och med dessa ord vill jag er önska alla en trevlig midsommarafton med eller utan Delirium Tremens dagen efter.












torsdag 23 juni 2011

Ett varningens finger!

Jag har tidigare testat Savagear´s Adrenaline HD braid i dimensionerna 0,13mm 0ch 0,17 mm tror jag det var och gett dem otroligt fina lovord och så var det då! Jag har bokstavligen rivit karpar upp till drygt 10 kilo ut ur buskar, jag har haft fiskar, som har suttit fast i grena och rötter och fått dem på mattan. Inga problem, inte ett linbrott på 2 månader och jag skrev till och med att jag inte trodde det fanns en lina, i detta fallet en braid, som skulle få mig till att gå från min gamla favorit Power Pro! Nu är det andra bullar, read on... Men efter ca 2 månaders fiske med denna lina och två dimensoioner ser bilden tyvärr helt annorlunda ut, jag kan knuta fast mina krokar med Palomar, 5 - turn Grinners eller vilken annan bra knut för braid och det håller, men landa en fisk går inte..linan går av i glesa näckrosor! Okay, lite sliten tyckte jag och vända på linan och fick fram den färska ånden, men exakt samma sak här: knuten håller, allt är starkt, fisken nappar och jag krokar och efter 2 sekunder, går linan av! Vad det är som har hänt vet jag inte, kan det vara solens UV - strålar? Det borde man ha testad innan man lade ut linorna på marknaden. Jag hörde tidigt i våras att en del Jerkfiskare hade problem med att denna lina gick av i kasten, jag tog ingen notis kring detta, mina var jo superstarka och väldigt bra, men nu höjar jag alltså varningens finger och du bör kolla dina Adrenalin braids innan fisken gör det åt dig! Vad jag gör? Jodå, det blir goa gamla Power Pro i 0,19 mm, det vet man vad det är. Kastar lite sämre, men som sagt, har man ett bra bete, så kommer tiggarna väldigt nära.



onsdag 22 juni 2011

Har vi fått en ny Picasso?

Vi har fått fart på Skinnets ritande och nu strömmar det in arbete till honom från flera håll och det är bra.



Vill du kontakta David "Skinnet" Axelsson, så ringer du honom på 076 - 3071675 eller via mejlen: skinnetskinkan@hotmail.com Jag ska ta en bra bild på Slynan och sen får David fixa till den, den kan bli ett gott skratt i min hall.





tisdag 21 juni 2011

Sommarnatten.

Nattfiske är alltid lite spännande, det blir mycket nattfiske i min karpfiske, men för det mesta ligger man i sovsäcken och väntar på ett run från nästa karp. Mitt nattfiske är de pass, var jag kommer vid 22 - tiden och fiskar fram till 03.00 och under denna kora period av dygnet, sker det väldigt mycket under ytan. Jag är vaken under dessa timmar och vaktar mina spön, samt har koll på läget.Kom alltid i god tid till vattnet, känner du till allt du behöver veta, kan du komma senare, med tacklade spön och bara lägga ut. Det krävs dock att du vet allt, typ bottnen, djup och framförallt vart hindren i vattnet finns, det är surt att hitta dem mitt i natten med en fisk på kroken eller hur? Så gör din hemläxa och vad spelar det för roll om du kommer en timme tidigare? Inget, det är nästan bättre det och man bygger upp en bra självkänsla och lite gå - på - anda, något som alltid behövs i fisket.

Nattfiske i vatten som hyser gott om Scavengers (asätare) är väldigt spännande, man vet aldrig med säkerhet vad som plötsligt tar ditt bete. Lite kan man nog styra genom att använda olika beten och olika storlekar på sina beten, men är rovfisken hungrig, så åker det mesta ner som den hittar och det ger onekligen lite krydda på moset under sommarnattens fiske. Inbland är denna krydda lite väl stark och till och med mitt hår (resterna) har rest sig och det kan ta en stund innan allt lägger sig igen!

För flera år sedan hade jag en sässong, var jag ofta fick Ål på mina boilies och det gick så långt att jag även fick dem på Tiger nuts. Det rörde sig hela tiden om Ålar i vikter mellan 1500 - 17oo gram, väldigt fina fiskar, men inte roliga på ett karptackel mitt i natten. Bilden här är från Linnéasjön, var jag under en natt tog tre Ålar över 1500 gram på mina hemmarullade fishmeal boilies, det var en plåga och natten efter satte jag mig i Rismåla, närmre bestämd i Bloms vik och lade ut tre spön med frukt boilies. Vad tror ni hände? Jodå, första pilliga nappet kom redan vid 19,45 och en Snake på 1560 gram kunde landas, jag blev fullständigt vansinnig och jag erkänner att jag brutalt mördade denna orm, som sedan skärdes i mindre bitar för att bli bete åt Bredflabben.

Det funkade bra, de älskar bitar från Ålen och om det är Ålems blod, som har en annan sötma än andra fiskar, vet jag inte, men jag har hört detta flera gånger, att så skulle vara fallet? Så Ål på boilies, Mal på boilies, gädda på stora Ålbitar.. You name it and it´s gonna get eaten! Det finns ingen lag kring, vad som är bäst och allt man kan göra är att försöka anpassa sina beten efter arten man vill fånga. Allt äter allt, verkar det som i denna grymma värld och alla vet om detta därnere under ytan, fånger du en Ål, så får du ingen Mal på detta område. Fångar du en Mal, så fånger du inga Ål eller Gäddor eller för den del någon annan fisk. Bytesfisken vet, när The Big One is hunting och de håller sig undan för hennes stora käft.

God att äta, men bättre som bete! Karpfiskare som inte har fångat Ål på sina riggar, kan inte föreställa sig hur riggen och hela tacklet ser ut efter en brottningsmatch med en Snake, som denna. Allt är slemmigt, sönderbrytna leadclips mm och kroken får man oftas skära loss från Ålen, det enklaste är bara att skära av hela tacklet och byta till ett nytt.. sen kommer nästa Slimebugger och vi tar samma visa en gång till. Snart har man semester och det lär bli en del nattfiskepass efter både det ena och det andra, allt är klart och planerad in i minsta detalj, dock fattas det en liten smidig båt, som jag skulle kunna behöva efter en krokning eller annat? Vi får se vad som händer med detta, sommaren är ung och jag har inte semster än, men jag kommer att visa upp vad som sker i sommar.










söndag 19 juni 2011

Skinnets små skickliga skissar!

Det dröjde inte länge innan jag fick tillbaka första provet på hans skicklighet och gäddan var klar. Jag ritar en del själv, men det är allt för länge mellan gångerna och jag vet hur svårt det är. Jag fattar inte hur David får till det så snabbt, jag kan hålla på i flera veckor med ett karphuvud som exempel eller liknande. Bedöm själva, visst fan är hans skissar fräcka eller hur? Sen kan man jo hålla på i evigheter med att finputsa det hela, men får ett par timmars jobb, är det väldigt bra i mina ögon.


Vill du veta mer om David, kan du besöka hans blogg: http://www.mete4life.blogspot.com/ där hittar du lite om hans fiske, Tattoos, foto mm.


Jaffa var den första fisken han skissade av och det blev väldigt bra. Man kanske skulle ge sig på något, nu var man ändå bara ligger hemma och hostar och snyter sig? Det är jo ett väldigt bra tidsfördriv och ibland får man till det rätt bra.


Jag får se hur jag gör, jag har lite annat att göra, typ pilla bland grejorna, planera mitt gäddfiske, sen ska jag skaffa livebaits och deadbaits för vinterfisket och höstens eventuella fiske. Jag ska jaga en liten billig plastjolle eller om det går att låna en av någon under hösten. Det skulle funka med en Carphunter 280, men dem far jo som fan på ytan under lite blåsiga dagar, jag löser nog detta på något sätt.








lördag 18 juni 2011

Är jag gäddfiskare.................

Kan jag kallar mig för gäddfiskare egentligen? Jag undrar lite över detta ibland med tanke på hur lite tid jag lägger på gäddfisket per år. En god vän nämnde detta för mig för ett tag sedan och man började fundera lite, och som han sade - Hade vi öppet vatten under vinteren, inte fan fiskade vi gädda eller hur? Jag får till viss del hålla med honom i mångt och mycket här, jag kan kalla mig karpfiskare, det tror ingen kan säga emot. Isfria vintrar hade nog sett till att jag fiskade mera karp än gädda, men jag hade nog kombinerad en del av detta fiske, var det skulle funka och kör båda arterna samtidigt?Höstens fiske börjar nog för dem flesta under septembermånad, vattnet börjar kylas ner, småfisken samlar ihop sig på lite djupare vatten och i åarna börjar en del småfisk att gå upp för övervintring i hålorna och självklart följer rovfisken efter. Man kan ha ett väldigt bra fiske i åarna längs ostkusten, fisken finns lite överallt, men för den stora grisen, där behöver du bra lokalkännedom och kanske även en del envishet för att lyckas. Mitt eget gäddfiske börjar normalt inte förän sent i oktober eller i novembermånads början, ibland kör jag karp till isen stoppar mig och sen fiskar jag gädda från isen.


Det är något speciellt med hösten, alla färgerna, den friska luften, kylan som på något viss känns skön, alla oönskade insekter är borta och under ytan, äter de flesta fiskarna upp sig för den kommande vinteren och det är till min fördel, oavsett om jag fiskar gädda eller karp, båda dessa arter har piggnat till efter sommarens hetta, vattnets dåliga syrehalt mm. Det är högtidsstunder för mig, karpen nappar, gäddan jagar hela dagen och det är bara att välja art för dagen eller kombinera båda arterna under dagens fiske och njuta av stunden, det blir värre sen, när snön, isen och kylan kommer.


Här en bild från en sen gäddfiskepremiär i Linnéasjön, Nybro. Man blir lika tveksam varje premiär, när man får ett run från en Pike, denna gång var det en halv Makrill som fiskades 60 meter ut på en badplats. Jag fiskade samtidigt karp med två spön på Udden och jag lyckades med att fånga både en fin spegelkarp och ....


denna madamm, som hade hittat min Makrillhalva på badplatsens sandbotten. Bilden blev bra med kamerans självutlösare och med tanke på hur David "Skinnet" Axelsson handterar en penna över ett papper, så skickade jag honom bilden igår och frågade om han ville skissa lite på detta. Det ville han och jag återkommer med resultatet senare och jag tror det blir bra, vill du se David verk, kan du gå in på karpbloggen och kolla gårdagens inlägg.


När jag sprang genom en del av mina bilder, fastnade mina blåa på just denna bild, var Sankte Pär ligger på knä för att borra genom isen. Fy fan, var min första tanke, glöm det, fy fan! Men när vi står där i februarimånad med snöstormar, blötsnö eller 65 cm is, inta fan ger man upp...näh, man kämpar som ett svin för att få hål, man pulsar i snön och man skottar runt hålet...man vill ha en stor gädda från isen! Jag ställde Pär frågan härom veckan, en kväll var vi skulle ut och stalka lite karp, om han saknade vinterfisket? - Inte riktigt än blev hans svar! Och svaret är helt rätt, först inser man att säsongen med öppna vatten är ett avslutat kapitel, sen väntar man till isen behagar att hålla och sen kör man sitt gäddrace från isen, tills denna ej håller längre. Så snart isen är borta, så sitter man bakom karpspöna igen och väntar, är det rätt melodi eller? Jag gör så och jag trivs med det, jag ska dock ändra lite i programmet för i år och vänta lite med karpfisket och fiska gädda fram tills den har lekt i mina vatten. Karpfisket kommer sedan och det har jag gott om tid till. Med det sagt blir det troligen som vanligt att jag fiskar karp tills isen stoppar mig och sen isfiskar ja mina gäddor och fiskar karp igen när jag hittar första öppningen i isen. Det där med karp, är lite roligt, förstår ni väl ;-)










torsdag 16 juni 2011

En sommar går väldigt fort.

Jag ska på inget sätt försöka att stressa er, det är en bit kvar till alla har semester med allt vad det innebär. Men efter semesterns slappa dagar, då går det fort i vardagen igen och det är just det, jag vill komma in på här. Man är tillbaka i vardagen med jobb, hus, bil och ni vet allt och tiden sticker iväg väldigt fort och snart skriver hösten in sig sakta men säkert. Det är då jag vill att du är förbered inför höstens gäddfiske och det finns nog massor som ska göras eller kompletteras i din utrustning.Jag skulle kunna skriva en kilometerlång lista på saker som behövas att göras: nya linor, se över alla grejorna, serva och smörja dina rullar, kompletera det som fattas och det kan man inte utan att gå genom hela utrustningen, se över dina spön, rengöra dem, rengöra väskor, carryallen eller ryggsäcken, byta ut rostiga krokar och eventuellt slipa upp slöa krokar mm. Som du ser så finns det massor av saker du kan göra innan det blir dags igen för höstens drabbningar med gäddorna.



Din båt kanske bör ses över, rengöring av denna kanske, kanske sitter det något löst eller liknande. Det finns massor av saker att tänka på och även det tar tid. Planering av ditt fiske tar tid och det börja bli tid för att meta upp betesfisken som du ska ha till höstens fiske, det kräver också lite planering och plats av behållaren för fisken och allt där omkring.





Jag kommer här i framtiden att ge dig tips, så du kommer att bli klar i tid och inte står utan det ena eller det andra i sista stund, du kommer att vara väl förberedd och det tummar jag på här.







fredag 10 juni 2011

Jag har ett öga på Hr. Jonsson!

Vi har pratad en del gäddfiske med Hr. Jonsson och jag och man kan bara konstantera att med två gäddor över 17 kilo, så är det ingen slump och när han nu berättade att han inom 3 år troligen har en fisk från ett insjövatten i samma klass, så måste man ha ett öga på Killen. Vem kan sätta emot att det inte händer, jag gör det inte, men jag håller alla mina tummor för att Hr. Jonsson ska lyckas en tredje gång med 17 +Båda hans stora gäddor är tagna i strömmande vatten och det ska bli spännande och se vad som sker i ett insjövatten. Jag är övertygad om att dem största gäddorna finns i våra sjöar, visst våra rinnande vatten ger stora gäddor, men det verkar finnas en topp runt 15 - 16 kilo, däröver blir det otroligt svårt att få större.





Sen ska man inte sticka under stol med att på vägen fram till megagädda nummer tre, så kommer det troligen en del andra fina fiskar och får jag bara bilder, så kommer vi att följa Hr. Jonsson alias 28,3! Fisken på bilden väger 17,6 kilo och kanske finns det en 20 kilos i Jonssons närhet? Vem vet, framtiden vill visa det.







onsdag 8 juni 2011

Information om Uvasjöns fisketävling.

Carl - Johan Månsson var så snäll att skicka mig denna länk och den delar jag med till er alla som är intresserade i vad som hände på Uvasjön, den 2 juni - 11. En del rövare kände jag igen bland segerna! Good old Göransson och Enan från jobbet. Jodå, världen är väldig liten ibland ;-) Grattis Grabbar!
Klicka här på länken och ta del av tävlingen i sin helhet: http://hs-h.hush.se/?p=249

söndag 5 juni 2011

Uvasjön´s fisketävling.

Är det någon som vet hur tävlingen på Uvasjön den 2 juni utspelades sig och vill skriva lite om detta? Så är du välkommen att bidra med detta till bloggen, jag har själv letad, men inte hittat några bilder eller text från tävlingen.Kul om vi kunde få med alla eller några av klassvinnarna och kanske en kommentar från någon av dem. Vi får se om det dyker upp något eller om jag själv hittar lite info till slut.