söndag 13 februari 2011

Tips!

Det vände vädermässigt och nu är det 12 minusgrader vid köksfönstret och högtrycket ska ligga kvar över helgen och kanske ett par dagar in i nästa vecka.
Det gör att isen blir lite mera säker (se upp ändå!) och att folk i södra Sverige kanske kan komma ut på isen igen, det hade gått upp längs land på flera av dem större vattnen därnere. Lite svar och tips ska det bli i dagens inlägg och vi börjar med spön för ismete.Frågan var här om man ska ha styva spön eller mjukare spön, samt om man ska ha multirullar eller haspelrullar. Mitt svar blir tyvärrr lite difyst här, du ska använda det som passar dig bäst! Styva spön kan riva loss krokarna, när fisken är under iskanten och flipprar ut, ett mjukare spö är roligare att drilla fisken på och en mjuk klinga hänger med bättre efter fiskens rörelser och framför allt, när den är under hålet.
En Multirulle har mera kraft än en haspelrulle, men en liten baitrunner, är så enkel att ställa in för att hålle ditt bete och du slipper alla önödiga skatbon på dessa rullar, men än en gång, välj det som passar dig och just ditt fiske.
Lär dig gällgreppet och ha en bra matta och en längre tång med dig, så kommer du långt i ditt fiske från både land, båt och isen. Dessa saker är viktiga för att kunna ta hand om fisken på ett bra och skonsamt sätt.
Inga av dessa grejor är dyra, du får BFT mattan för ca 300 spänn och en bra tång för en hundralapp, det kostar mera att gå på krogen!

Isbroddar eller som här Sensis hela broddsula är ett måste på blankisen, priset är 300 kronor och du hittar dem hos Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby. Det är ett ögonblicksvärk och du ligger på isen med ett skadad knä, fotled eller hjärnskakning.
Inte nog med att du minskar halkrisken betydligt med dessa isgaloscher, du kommer snabbare fram till spöet, som gav dig nappet och på ett sätt räddar dem även en och annan gädda från att svälja dina beten.


Bra och svävande pirkar för den stora Abborren, gör du av handtaget från en tesked, själva skeden har du som lockblänke för Regnbågen och Rödingen eller som locksked över ditt 2 - krokstackel för gäddan.
Teskedar eller lite större dessertskedar är billiga att köpa och du får två blänken på varje sked. 6 skedar kostar 29 kronor på ÖoB och det blir 12 blänken, billigare än så blir det inte.



Nej! jag ska inte bli någon Dragqueen, No way my man! Men jag hittade dessa små 5 ml flaskor med nagellack och dem har flera bra syften inom fisket. Du kan snabbt reparera ett flöte som är skadat, du kan snabbt ändra färgen på flöten, limkrokar, drag, pirkar, spinnarens blad, smileblades eller propellrar mm.
Kostar inte många kronor och tar ingen plats i din box, jag tror att både Päronpungen och Trekåntsslynan kommer att bli fina som fan efter lite Dansk manikyr från min sida. Watch this space!




2 kommentarer:

  1. Hej vill bara tacka för alla kanon tips och mycket intresant läsning.
    / Danne

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Danne, det värmer ett gammlt hjärta!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.