måndag 14 februari 2011

Larmfiske från isen.

Jag tänkte snabbt gå genom hur jag sätter upp mina spön på isen, det efter ett flertal frågor kring detta. Det går snabbt, det är enkelt och spöna står fast i vilket väder, som än dyker upp i horisonten. Jag har korta teleskopiska banksticks till detta och jag använder mina gamla Fox Micron M larm till detta fiske.På detta sättet står spön stadigt och stilla, vill du, kan du borra ner en banksticks vid spöhandtaget och använda en John Robert Butt Grip backrest och det blir än mera stabilt.
Aluminium fryser fast ordentligt ibland, så kan du skaffa dig korta rostfria banksticks, så är dem det bästa i o m dem inte fryser fast.
Du behöver en billig uppladdningsbar borrmaskin, denna köpte jag på Ö o B för 6 år sedan och den går som en klocka fortfarande, priset var 198 kronor. Mina banksticks är 13 mm i diameter och du behöver en borr med samma diameter.
Alla borrmaskiner klarar inte större borr och du kanske får svarva ner borret lite, så det passar i chucken på borrmaskinen, det ser du på högre bild. Ett borr för metall är vad du ska använda och det hittar du biligt på Ö o B, tror jag gav en tia för mitt och det har funkat lika länge som borrmaskinen.

Jag har lagt en tjock rulle med tejp ca 10 cm upp på borret,sett från spetsen av banksticksen och det gör att jag kan fiska på tunna isar utan att banksticksen glider ner genom isen, om isen skulle hålla 7 - 8 cm tjocklek, tejpen håller emot.
Som du ser på högre bild, så är det samma diameter på både borr och banksticks som gäller.


När du ska borra ner den främre banksticks lägger du spöet på isen och anpassar det hela så att toppöglan ligger i centrum av hålet. Därefter borrar du hålet för banksticksen som visad här på vänstre bild.
På det sättet får du dels linan mitt i hålet och du får en spöring bakom larmet, som et litet stöd och din linan ligger bra i rullen på larmet.
Väl nere i isen är det bara att fira ner ner ditt bete och dra en snipa eller varför inte den berömde gammalgäddan, som finns i dem flesta av våra vatten - Ryktet säger det i alla fall!



Snygg och prydligt blir det, du kan ställa en vippa vid spöet och ha linan monterad i den, vilket jag gör ibland, men inte ofta. Jag kan nu pimpla eller koncentrera mig på annat och jag varnas när fisken hugger.
Jag skulle rekomendera dig att ha larm med en recieverfunktion, då ser du direkt på recievern vilket spö det nappar på, jag går efter ljudet och det funkar väldigt bra.
Man är snabbt framme vid spöet och gäddan hinner inte svälja betet, vilket kan ske med endast vippor som är ljudlösa. Sätt upp dina spön riktigt, inget fuskbygge - Då hamnar man på Tv - programmet "Fuskbyggarna" och det kan vi vara utan!
Var alltid uppmärksam på dina spön och sprid inte ut dem över allt för stora områden, du måste hinna ta dig til spöt, innan gäddan hinner svälja ner ditt bete. Flytta under dagen är bättre och det går snabbt med denna uppsättning.




2 kommentarer:

  1. Luis, ska du med på ett pass innan vintern är slut? Du hakar på oss till en av våra sjöar, skulle vara trevligt tycker ja!

    SvaraRadera
  2. Just say when my man! Jag kanske fiskar byxarna av dig :) Har inga livebaits hemma och har svårt för att borra hål på grund av min armbåge, men fyra spön ska jag nog klara på en hel dag. Vi hörs vid på mejlen Kim och tack för frågan!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.