onsdag 2 februari 2011

Kebab - riggen för sista gången!

Jag får enormt många frågor om hur man göra detta tackel för gäddan och jag har flera gånger visat detta på bloggen och begärt att ni letar upp den på bloggen.
Nu är det dags igen och jag har beslutad mig för, att nu blir det sista gången jag beskriver den för er och sen får ni faktiskt leta upp den, om ni har flera frågor eller är tveksamma till, hur man gör den. Jag knuter dem flesta av mina gäddtackel numera och så även detta tackel. Här är vad du behöver, om du ska knuta den: Avbitare, floatstopps, 8 mm pärlor, trekrok storlek 4, 15 - 30 lb wire och en boilienål.
Ska du använda Drennans wire, behöver du crimps som passar wirens dimension och en tång, så du kan trycka ihop dina crimps. Jag beskriver tacklet här och jag knuter tacklet på en 20 lb Middy Tec - core wire.
Börja med att klippa av en bit wire på 50 - 60 cm och gör en liten ögla i ena änden med en överhandsknut, använd boilienålen till detta. Du kan crimpa denna lilla ögla med wirecrimps. Därefter trär du på en 8 mm pärla och sen trär du på ett floatstopp, som visad här på bilden. Knuten vid öglan håller pärlan kvar på wiren och floatstoppet används för att hålla kroken fri från själva betet.

Nu knuter du fast din trekrok med en Knotless Knot och innan det bestämmer du vilket avstånd, du ska ha mellan kroken och öglan. Det är här fiskbitarna eller fiskfiléerna ska sitta. Du kan använda alla möjliga fiskbiter, ta en Mört och skär den i 3 - 4 bitar, du får betydligt mer doft, än om du använder den hel.
Du kan även under väldigt tröga dagar var gäddan bara pillar med dina beten, använda detta tackel med hela små fiskar. Vad du gör är, att du anpassar avståndet och sticker in din boilienål i betesfisken och dra genom wiren, så att när du är klar, så sitter trekroken 2 cm från betesfiskens stjärtfena.
Gäddan tar betet och känner inga krokar och den tar betesfisken lite längre ner i halsen o s v och till slut är, det för sent för gäddan att spotta ut betet och när du krokar sitter trekroken i 9 fall av 10 i käkvinklen.


Avsluta med en lite större ögla i andra änden av wiren och även denna knut görs med en överhandsknut och tacklet är klart. Använder du wirecrimps, så ska du göra öglan och crimpa den med wiren 3 gånger genom crimpsen.



När du ska montera dina fiskbiter eller filéer, så använder du boilienålen för detta genom att sticka boilienålen genom betet och sen hakar du på boilienålen i öglan och drar på betet på den lilla biten av wire, som sitter under kroken.
Blanda gärna ditt bete med olika fiskbiter och sätt på så mycket du kan, men du ska alltid se till att du har minst 2 cm mellan kroken och betet och det bestämmer du med flöatstoppet som du för med mot betet och anpassar avståndet. Kroken skall vara fri från fiskköttet, den får inte vara täck av kött, då kan du inte kroka gäddan på rätt sätt!
Som låsning av fiskköttet använder jag en del större pelletsstopp eller som visad här, en bit från en tandpetare. Detta tackel fungerar överallt, både från isen och från land, med eller utan mäskning. Jag rekommenderar dig dock att mäska med lite fiskbitar några dagar innan och då är tacklet som bäst och gäddan är van vid att hitta dina sönderhackade fiskar.
En del har undrad över varför detta tackel, är så effektivt och det beror dels på, att detta är lite nytt i Sverige och dels så kommer det ut mer doft och blod mm, från fiskbitarna och det lockar fram gäddorna ganska snabbt om dem är i närheten. Sen är gäddan som sagt tidigare, lite av en latmask som inte gärna bränner en massa energi på att jaga, helst av allt gör den ett snabbt utfall och får sin föda eller så letar den efter döda fiskar. Gäddan är en asätare av stora mått och mäskningen, är lika effektiv som för andra fiskarter.
Jag har provat detta tackel med alla möjliga metoder, som drivande med flöte, lyft upp det från bottnen med en korkkula o s v. Men det absolut bästa är, att ha den liggenade på bottnen med lite fiskbitar runt betet och lite mäskning ett par dagar innan. Den fungerar även bra vid isfiske, men jag tycker inte om, att min lina går rakt upp till hålet och det finns en liten risk här, att gäddan får med din lina i käften, när den tar dina fiskbitar och tacklet.
Du kan fiska detta tackel med glidande bly och här rekommanderar jag att du har minst 2 oz bly, så blyet ligger kvar på bottnen, när gäddan tar ditt bete och det ger dig en bra indikation. Bäst är det att fiska detta tackel som det är, utan bly och du använder vikten av ditt bete som kastvikt. Jag brukar ha ett par SSG - hagel vid knuten till mitt beteslås och jag stramar upp min lina mot dessa blyhagel och sätter linan i mitt linclips på min Drop - off indikator.
That´s it! Nu är det bara att göra ett gäng med Kebab - riggar, mäska ett par dagar och sen fiska på, gäddorna kommer att ta dina beten och jag hoppas att du får en riktig stor gädda i vinter eller till våren och får du det, så tar jag mer än gärna in en bild av dig på bloggen.




2 kommentarer:

  1. Jag vill ha tag på likadana flötes-stopp som dina, men på min fskeschp. finns bara Dart och dom är för små tycker jag. Var köpa?

    SvaraRadera
  2. Hallå Kocken! Dem heter Savagear fluo and float stop och dem bör finnas lite överallt i landet. Växjö kanske är närmast för dig eller Skandinaviens Sportfiskecenter i Ljungby 0372 - 140 01 prtat med Rikard, så hjälper han dig till rätta.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.