fredag 11 februari 2011

Ingen fråga är dum!

Jag ska rensa bort lite av era frågor från mejlen idag, en del har jag svarat på genom mejl, men en del tar jag upp här. Dem flesta frågor kommer från ungdomar och det gläder mig mycket, det är ni, som ska vidarbefodra det ni med tiden lär er till dem kommande generationer och ingen fråga är för dum att ställa.
Det är bättre att ställa en fråga och få hjälp, än att inte bry sig och göra bort sig ute vid vattnen. Jag försöker hela tiden att ge ett så bra svar jag kan och ni får ha lite tålamod! Jag svarar i mån av tid och jag hoppas på er förståelse för detta, det finns lite annat i mitt liv än bara fiske, fast en del tror något annat ;-)Många av er undra vilken färg som är bäst för Abborren? Det är en väldig knepig fråga och jag vet att det skiljer sig från vatten till vatten. Jag rekommendera dock färger som går i blått och silver, men också grönt och guld, samt dem skrikiga färgerna, som är bra vissa dagar.
Kanske inte det bästa svaret, men jag tycker att du ska höra dig för hos dem som fiskar i ditt vatten och hos din redskapshandlare, som vet vad han säljer mest av.
Där har du nog svaret på denna fråga, men blå färg brukar vara poppis bland Abborrarna. Den på bilden är sonens första Abborre och den och flera andra togs på en liten blå wobblare, ett par mindre gäddor, blev det också denna dag.


Det är flera som har problem med Abborren som huggar på ismetespöna och jag har egentligen ingen bra lösning på, hur man ska få dem till att fastna. Jag har provat med tunnare tafsmaterial och mindre krok som visad här på bilden, men inte lyckats.
Man kan chansa lite genom att använda ett tunnt wirematerial och fiska med en enkelkrok som monteras i betesfiskens mun, det kan fungera, men risken att du tappar en eventuell stor gädda är stor med enkelkroken.
Jag vet att en del fiskar med nylontafs och enkelkrok, det innebär att om en gädda huggar, så fimpar den oftast linan med sina tänder och går med kroken, det är inte en bra lösning! Du måste ha en wire och det finns tunna 15 lb wirer, som klarar en stor gädda.
Största problemet är att Abborren jagar i hög fart och man hinner inte fram till spöet i tid för att ge mothugg. Kanske kan det vara en idé att fiska mera koncentrerad på en plats och ha spöna närmre sig och då kanske man hinner med?




En del frågor kring 2 - krokstackel för trollingfisket, har det också kommit. Jag använder oftast dem samma som jag metar med, egentligen ett och samma standardtackel till allt mitt mete.
Men ibland tar jag till lite extra och som du ser på bilden, så är dessa lite kortare och jag har en spinnare monterad direkt på wiren, samt en liten flytkropp från några gamla flöten.
Detta gör att mitt bete har lite liv och färg oavsett om jag trollar med live eller deadbaits och flytkroppen gör sitt till att betesfisken hålls uppe och inte stutsar mot bottnen vid Slow trolling eller Bottom Bouncing. Se till att du har en overtrace (en extra wiretafs kopplat på detta tackel)



En del har svårt för att ta gällgrepp på en gädda, men det är det bästa sättet och det är skonsamt mot fisken och du bör lära dig det. Det lär du dig snabbt genom att öva lite på det. För gäddor upp till 5 kilo, går det bra med ett nackgrepp, se bara till att du har blöta händer innan du tar i gäddan. Har du torra händer kan du skada slemlagret i skinnet och det kan få katastrofala följder för Gäddan i framtiden, t ex svampangrepp o s v.
Ta gäddan över nacken bakom huvudet, aldrig över gällocken, du klämmar in dessa och gäddan kan få bestående skadar av detta. Gäddan på bilden var lugn och allt jag behövde göra var att sträcka ut lina och ta ett gällgrepp och ta bort mina krokar.




Tidig morgon, solen kryper sakta upp över trädtopparna bakom mig, spöna är utplacerade och vinden ligger rakt i nyllet på mig. Kaffet värmde gott denna aprilmorgon, väntan kan börja! Jag vill ha öppet vatten nu, det räcker med vinter!
Jag vill sitta och titta på naturen och höra mitt larm, se min oranga boll droppa ner till backen eller ramla av linan. Linan sträcks sakta och lite knyckigt, tankarna svirrar i mitt huvud, är den stor eller? Tvärstoppet i mothugget, den första sega gungningen i spöet. Jag pressar, hon svarar med ett par sparkar och sen går hon sakta i sidled, tungt och segt.
Fighten är tyvärr över på ett par minuter, hon är fet, romstin, jag väger henne inte, jag känner igen henne och hon får sin frihet igen.
Sakta glider hon ur mina händer med sin stirrande blick och styr rakt emot vassen, var hon ska lägga sin tunga börda. Det är vår, gäddorna lekar, hon var egentligen inte ett dugg sugen på Makrillen, den bara retade henne och jag drickar ur mitt kalla kaffe i muggen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.