tisdag 8 februari 2011

Gäddans olika färger, vad beror det på?

I dag var det nog många lediga gäddfiskare som ställde in resan till sjön! Vädret var ingen rolig syn vid 6 - tiden, när jag skulle släppa ut min lilla Gonzo, jag höll på att bli av med altandörren i den kraftiga vinden!
Regn och snöslask fanns också med i bilden och han gjorde sina behov på noltid. Detta tar på isarna vill jag lova och kanske är det på rätt väg!? Jag hoppas det, det är lite roligare att fiska i öppet vatten.
Jag tänkte faktiskt ställa ER en fråga för en gångs skuld och det är varför Gäddan har så olika färger från vatten till vatten. Detta är något jag har reflekterad över många gånger, men aldrig bryt mig om. Nu vill jag veta om någon vet, hur det står till och här kommer mina funderinger som kanske är fel eller riktiga.Här är två gäddor från samma vatten och dem har väldigt fina färger, som går över i lite orangefärg, man kan nästan skymta Rödingens färger i dessa fiskar.
Vattnets i sig, är mörkt humusfärgad och det finns en del kräftor och man tror att färgen kan bero på att gäddorna tar kräftorna?
Jag fiskar gäddor i vatten med samma mörka vattenfärg och där finns miljoner av kräftor, men gäddorna har inte denna färg! Vad kan det bero på?

Här ses bukskinnet på en liten gädda från samma vatten, som dem översta gäddorna, dem flesta gäddor har vit buk och väldig lite teckning på buken. I detta vatten har alla gäddor teckning över hela kroppen.
Fiskar man sedan längre ner i vattensystemet (Ljungbyåns vattensystem) så ändras både färgen på gäddan och dem har vita bukar utan teckning på buken.
Jag är övertygad om att om jag tar en gädda i dem fem samhällen eller flera som ligger längs med vattensystemet, så har alla gäddorna olika färger. Någon som vet?


Här en Linnéasjögädda som har en lite ljusare färg, den togs över en dyig brun botten och hade denna färg vid detta fångsttillfälle. En månad senare fick jag den igen och nu var den betydligt mörkare i färgen och då tog den en Sill, som fiskades över en gräsbotten.
Borde det inte ha varit tvärtom? Jag menar att gäddan borde ha varit mörkfärgad, när den befann sig över en mörk dybotten och haft denna gröna camoufärg, när den befann sig över en gräsbotten. Är den som Kameleonten, som snabbt byter färg efter omgivningen?


Samma vattensystem, men bara någon kilometer från Linnéasjön, togs denna gädda som har den normala färger, som dem flesta gäddor har i mina vatten. Grönbrun, mörk rygg, lite guld och gulvita fläckar.
I denna damm är det aldrig några färgskillnader och jag undra varför, det finns dybotten och det finns massvis med gräs, som borde göra att det skulle finnas lite mera "gröna" gäddor. Någon som vet?



Denna gädda som Pär så fint håller upp, togs i ett vatten var siktdjupet är max 10 cm, jag skojar inte! Det är som att titta rakt ner i en kopp kaffe, men gäddorna är ljusa i färgen! Jag tycker att det är lite konstigt med tanke på att det bruker vara mörka fiskar i mörka vatten.
Vad jag menar är att fiskar man i en mörk skogsgöl, så får man ofta upp gäddor som nästintill är svarta, men inte här.
Fiskar man i vatten med ljust vatten och bra siktdjup fånger man oftast gäddor med ljusare färger. Variationen är även stor på gäddans färger ute i Kalmar sund, var det ena dagen är bra siktdjup och andra dagen kan vattnets färg ha ändrad sig väsentligt.
Jag skulle vilja veta lite mera om detta fenomen, är det bottnen? Hur ser det ut i större sjöar? Är det bara camouflage? eller vad är det? Vet du något så hör gärna av dig på mejlen eller bland kommentaren, lite mystiskt är det nog eller hur? Jag tycker att detta är intressant och skulle gärna se era åsikter kring detta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.