tisdag 22 februari 2011

Använd Kebab - riggen på rätt sätt!

Nu är det fart i köket vill jag lova! Hampa till Karpen och skedar till Gäddan, Abborren, Regnbågen och kanske även Gösen, om nu andan fallar på. Det kokas, borras, klippas och målas för fullt och det är jo bra att ha något att göra, i en tid som denna.
Jag återkommer med mina skedar, när dem är klara och i dag tänkte jag visa lite bilder som besvarar dem frågorna, jag har fått kring fiske med Kebab - riggen. En effektiv rigg, som du kan använda året runt och med olika metoder, fast den ska fiskas på botten, inget annat.Denna rigg fungerar i alla vatten, oavsett vad folk omkring dig försöker att säga dig, det är fortfarande många, som säger att Seabaits som Sill och Makrill mm, inte fungerar i sötvatten och det ska vara Mört och inget annat till Gäddan!
Okay! Köp denna nitlott, men använd mörtbitar på din Kebab - rigg, det funkar det med. Men det finns inget, som dofter lika mycket som Sill och Makrill på våra breddgrader och allt bygger på tre saker: Gäddans lathet, nyfikenhet och att den är en asätare av stora mått.
Här är vad du behöver: Fiskbitar av valfri fisk, allt kan användas! Riggar, tandpetare som stopp och en stringer needle.
Här är det Sill - och Makrillfiléer, som ska vara mina beten och du kan blanda dina fiskbitar hur du vill. För enkelhetens skuld, har jag här valt att visa dessa riggar med en hel filé av Sill och Makrill.
Mäskning i hålen eller ett par dagar innan, är ett bra sätt att hålla gäddorna feta och i din närhet, dem är tacksamma fiskar, som återkommer till platsen, så länge det serveras gratis mat som man inte behöver jaga och bränna energi på.

Tråckla filéen eller dina fiskbitar på din Stringer needle. Fiskitar trycker du bara på genom att sticka Stringer needlen genom bitarna, filéerna monterar du genom att du trycker genom Stringer needlen och viker filéen och så fortsätter du till hela filéen är på din needle.
Därefter hakar du fast kroken på needlen och drar över filéen på Kebab - riggens hair. Nu monterar du en bit tandpetare, som stopp för filéen eller fiskbitarna och justerar det hela, så du har 1 - 2 cm mellan krok och fiskköttet och det är klart.
Du ser på bilden här, att filéerna är monterade i ett zig - zag mönster och dem sitter väldigt bra, vilket gör att du kan kasta denna köttklump ganska långt utan bly. Lägg även märke till avståndet mellan krok och betet, detta avstånd på 1 - 2 cm gör, att gäddan inte känner kroken när den tar betet. Men efter första knycken med huvudet, för att svälja ner betet, är kroken inne och fiskköttet är nu så långt nere, att gäddan har lite svårare att spotta ut beten, köttet fastnar lite i alla vassa tänder och gällrefsbågar mm.


Betet ska alltid ligga på bottnen, det är här gäddan hittar sina döda fiskar. Vid ismete använder man inget bly, betet vikt gör att det sjunker ner sakta och lägger sig fint på bottnen. Lägg ner 20 cm slaklina i hålet, så din lina inte går rakt upp till spöet, det finns annars en liten risk för att gäddan får din lina i käften, när den tar betet.
Du kan fiska med denna rigg från land som frilina eller med blyhagel eller som en glidande rigg och ett effektivt sätt är, att använda ett par SSG - hagel som motvikt och ha ett Ledgerfloat stående i ytan. Denna metod fiskas med 50 - 70 cm överdjup och du stramar upp din lina, tills flötet står lodrätt på ytan och din lina sitter tight i din Drop - Off indikator.



Ett par tips är, att om du inte får fisk på din Kebab - rigg, så tar du upp den och lägger hela riggen i en påse, som får ligga till nästa dag i rumstemperatur. Fiskköttet börjar få lite extra god doft och dagen efter blir det bara bättre.
Du kan även, om du vill, hälla lite fiskolja eller flavours i påsen och på det sättet marinera fiskköttet över natten och det är klart för fiske dagen efter eller för frysen till nästa helg. Det dofter grym, men det fungerar suveränt bra!
Du ska ge mothugg, när gäddan går ifrån dig och du kan kroka direkt detta sker, i 9 ut av 10 hugg, sitter din krok i gäddans käkvinkel och där sitter kroken bra. Jag använder en trekrok i size 4 till detta, men går ibland ner i krokstorlek och mindre fiskbitar om gäddan bara pillar på betet eller när det är riktigt kallt i vattnen (öppet vatten tidig vår eller senhösten)
Ge denna effektiva rigg en chans nu på dem sista isarna eller så snart du hittar en öppning någonstans. Du kommer att märka vilken bra rigg det är och man behöver inte jaga hela Sillar och Makrillar, vilket är svårt, det räcker med dem frysta paketen, som du hittar i frysdisken och du kan alltid piffa upp dina filéer, med en olja eller lite flavours. Lycka till och glöm inte att ha mattan och verktygen framme!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.