torsdag 30 september 2010

Kartlägg dina vatten. Du har större fiskar i din närhet än du tror!

Det var ett tag sedan jag var inne och skrev lite här på denna blogg, karpfisket tar mycket av min tid just nu och jag kan bara beklaga detta. Jag ska dock ta tillfället i akt och ta en fråga som jag har fått av många av er och det är lokalisering av dem så kallade heta platser som finns och kan finnas i mindre vatten.
Jag ska även passa på att säga att du troligtvis har större fiskar i din närhet än vad du tror och du har säkert någon damm eller mindre sjö i din närhet som inte fiskas särskilt hårt eller överhuvudtaget.
Du har säkert hört klichén förrut - Där finns ingen fisk eller i det dyhålet kan man väl inte få något. Så är det överallt och folk valfärdar till andra sjöar och i dyhålet växer det fram större fiskar som bara väntar på dig och dina beten och du kan se fram emot ett oftast bra och givande fiske, samt en och annan överraskning.Rita upp en karta och rita in djup, växtlighet, brantar och grynnor mm. Allt av värde ska vara med på din karta och det har du hjälp av i framtiden.
Kan du använda en båt, är det bra, men annars får du loda djup mm från land och det fungerar också bra, fast det tar lite längre tid.
Jag har själv en del som jag ska utforka lite närmre i sömmarna, när tid finns till det. En del av området kan jag och jag har haft en del framgånger genom åren med största gädda på 11,5 kilo. Jag inser dock att den fisken är inte den största i detta området och det måste finnas flera av den kaliber eller större kanske, något som tiden och mitt tillvägagångsätt vill visa.
Jag har missat ett par grisar på halva Makrillar, som bör ha legat upp emot den vikten och det är några år sedan, det finns även lite Gös och en Öringstam som kan vara intressant att stifta bekantskap med.

Du lodar enklast från land med ett så kallad Featurefinder set-up var flötet visar dig djupet genom att du först vevar ner flötet till blyet och sedan ger ut lina en fot åt gången tills du ser flötet i vattenytan.
Som exempel 9 fot är ca 2,7 meter, därefter vevar du ner flötet till blyet och dra allt sakta över bottnen och med en braid på rullen som är stum, så känner du vilken bottentyp det finns därute. Så håller du på i en solfjäderform på alla platser och markera in det på din karta, skriv även upp avståndet från land och ut till den nerskrivna featuren och allt annat du hittar som kan vara intressant.


En liten notesbok är guld värd för alla notiser om fångster, tider, väder, beten, var du ser fisk jaga mm. Allt är ett stort pussel i början, men sakta och säkert hittar du dem rätta bitarna och får till slut, ihop det med tiden.
Skriv även upp vad du gör under din fiskedag, som typ en liten dagbok, det hjälper dig att se vad som gjordes rätt, vad du glömde eller skulle ha gjord. Den fiskare som vet varför han fick fisk, likaväl varför han inte fick fisk är den duktiga och man lär av sina misstag hoppas jag!



När du känner att du har det mesta klart inför ditt fiskepass, så ska du, om du har möjlighet mäska på dem heta ställen du har hittat med fiskbitar. Gäddan är lat av sig och vill inte gärna slösa energi på att jaga småmörtarna i dammen och den kommer med glädje in till lite goa fiskbitar som du lägger ut varannan dag under veckan innan ditt planerade fiske.
Mäska inte den dagen du fiskar, utan presentera dina bet på rätt sätt som inte sticker ut för mycket. En Kebab - rigg med blandade fiskbitar och succén är ett faktum, du hittar Kebab - riggen på annan plats på bloggen.
Mina gäddprylar står klara i källaren och jag väntar bara på att karparna ska börja bli tjuriga eller lägga av, då tar mitt mete över, om inte tidigare. Just nu har jag riktigt roligt karpfiske och som sagt, så tar det en hel del av min tid. Gäddfiske ska det dock bli, men när vet jag inte.




fredag 10 september 2010

Det närmer sig med stormsteg!

Vädret börjar sakta bli kyligare, vinderna tar över mer och mer och regnet börjar komma. Snart börjar även löven att gulna och sen ska de falla, vi närmer oss en bra period av året för både Gädda och Abborre.
Abborren börjar komma upp i åarna för att frossa på Löjstimmen som redan är uppe och Gäddan är inte sen att följa efter. Fisket kan vara lite knepigt, men det finns dagar var man kan ha ett fiske utan dess like och det gäller att vara på plats.Tidig morgon är bäst för all rovfisk, så glöm det där med att sova länge, var uppe i rätt tid och var klar på fiskeplatsen, när det ljusnar över trädtopparna.
Variera dig under dagen och se vad som går bäst, ibland kan det vara spinnfiske och under vissa tider var det är trögare som typ mitt på dagen kanske metet ger utdelning.
För Abborren är det Rapala X - rap i dessa färger som är att rekommendera, storleken är 10 cm och dem ger verkligen fisk även när det är trögt. Färger som blå/silver, Svart/ guld och Fluoriserande röd/guld är bland dem bästa du kan ha med dig oavsett om du är i en av våra ostkuståar eller ute i Kalmar sund, dem bara funkar!
Bottenmete eller flötmete med levande Löja är något en Abborre inte kan motstå, så ha ett spö med dig för detta trevliga och spännande fiske. Kroka direkt, så inte Abborren sväljer och ger dig problem, släpp tillbaka fisken och ta bara fisk som är skadad med dig hem.
Abborre är väldigt starkt på tillbakagång överallt på ostkusten och så kallade yrkesfiskare är den stora boven i dramat, anmäld omärkta nät och nät som ligger på otillåtna platser till kustbevakningen, för eller senare måste denna instans göra något åt det äckliga rovfisket som sker. Eller tycker du att det är okay med glömde nät utanför lekvikerna var det hänger 20 - 30 döda, vita och ruttna Abborrer mellan 1 - 2 kilo? Agera min vän och var med till att stävja detta!

Du hittar både Gäddan och Abborren i åarnas djuphålor, här står Löjstimmen och kalaset är i full gång en bra bit in på hösten. Man ser ofta att rovfisken jagar upp stimmen med småfisk i ytan och det är här du ska placera ditt bete.
Det kan ta lite tid innan du får napp ibland, man fiskar med en fisk bland tusentals andra, men rovfisken märker snart att ditt bete rör sig lite lustigt jämfört med alla andra och ser ditt bete som ett lätt byte. Vissa dagar går det av bara farten och fisket kan nästa kännas lite stressigt.


I sundet och i åarna är det spinnfisket och jerkfisket som dominera, med en viss inblandning av flötmete och flötestrolling. I insjöarna är det nog samma sak, jag skulle dock rekommendera att du metar med både levande och döda beten.
Både sötvattensfiskar och fiskar från havet ger fisk, prova Sill och Makrill på botten eller att trolla med dessa. Bland spinnbeten och jerkbeten finns det miljoner att prova, dem flesta har sina favoriter, tron på ett bete har stor betydelse i fisket och som man säger tron flytter berg.



Under hösten går Gäddan både nära land och en bit från land, dem växlar väldigt mycket och det är viktigt att känna till detta fenomen och placera sina beten både nära och en bit från land. Djupet nära land spelar inte så stor roll som många tror, gäddan patruljera ofta nära land i sin jakt på föda, den är dock lättskrämd och du ska ska sitta en bit från spöna som fiskar landnära.
I riktigt kallt vatten med is i kanterna är det en stor fördel om du använder en doft som du tillsäter ditt bete genom att antingen pensla på doften eller injeksera doften med en injektionsspruta. Gäddan har ett bra doftsinne, fast den jagar mest genom sin vassa syn på tillvaron och den tar det mesta, under sina huggperioder.
Du har väl gått genom alla dina grejor, annars är det på hög tid du gör det, snart börjar det och det vill du inte missa eller hur? Även Gäddan är på tillbakagång på många ställen i landet och främst i sydöstra Sverige, så jag ber dig sätta tillbaka fisken så varsamt som möjligt och ta bara den fisken som inte går att rädda till matbordet. Fiska inte kattmat! Det kan du köpa i affären, men vi kan inte köpa ett nytt gäddbestånd den dagen det är borta!