söndag 31 januari 2010

Ett par dagar på Regnbågsgölen.

Fisket är trögt överallt enligt dem man pratar med, lite enstaka gäddor och abborrar kommer upp, men i sin helhet är det trögt i dem Smålänska vatten. Mycket snö och ihållande kyla gör nog sitt detta och det bidrar inte till några störra folksamlingar på isarna. Jag har sjölv provat och känt hur segt det är, gäddmetet ger inget, Abborren huggar inte bra och mitt karpfiske ska vi bara inte snacka om. Jag har inset hur svårt det är, men jag ger inte upp, utan pytsar i lite beten med jämna mellanrum och inväntar lite bättre tider.
Jag har Diabetes och måste röra på mig för att få ner blodsockret och då är lite pulsande i snön, den dubbla isen och lite vevande med 150 mm borren väldigt bra övningar. Jag tog tillfället i akt i helgen och märkte snabbt hur trögt även Regnbågen har blivit, men det gick dock vägen. Försiktiga pilliga napp på Räkor och Softees är allt vad det blir och det gäller att vara med och kroka i rätt ögonblick. Denna togs på en liten räkbit och gav en fin fight på dem lätta prylarna och denna gång var inte gäddjävlen framme och nafsade! Det är stor skillnad på fighten om Regnbågen har fina hela fenor eller inte, måste dem gå så tätt i odlingen?
Me dmig hade jag den berömda snyggingen från Trekanten ni vet och vi fiskade på säkra platser var vi vet att det finns Regnbåge. Vi pimplade, men det gav inget ochman tröttnar, vi satte spöna på ett par små Tri - pods och tog en lång fikapaus.
Då går det plötsligt bra att nappa, fisken är ofta framme på ett stillastående bete och en del är nafsande napp och en del är rejäla hugg var linan dras från rullen. Hade man haft spöet i näven hade man aldrig missat dessa hugg/nafs.

I går blankade jag för första gången, men det var nära några gånger, snyggingen från Trekanten lyckades dock nypa denna, när fikarasten var över. Inte en tillstymmelse till napp under fikan, men när han skulle veva upp så small det till i spöet och Bengt kunde landa denna båge.


Dagen innan fick jag denna på en blå gummibalansare från Storm, hugget var bara ett stort lyft med en halv meter slaklina och sen kom resten av bara farten.
Ibland vet man inte vad man ska tro, fiske med balanspirkar brukar bli bättre på dem sista isarna, men nu funkade det, fast det blev bara en på Blue rubber!



Nice price för ett par skärstål! Glöm inte att ha med dig extra skärstål när du är ute, jag fick stå i 16 graders kyla och byta på grund av någon hade kastat stenar på isen och dem syns inte om det händer i början av isläggningen. Stenar suger till sig minsta lilla värme och sjunker ner en bit i isen och sen kommer du med borren. 200 Swedish pesetas åt helskotta, Do I love it or what?
Jag vill tacka er för all respons och för frågor mm och jag kommer att börja en serie mindre artiklar kring mitt eget fiske i olika vatten och det börjar nog redan i morgon.



lördag 30 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, sista delen.

Med risk att försätta Johan Olausson i tvångströja, så kommer det lite mera bilder på öppet vatten, han ville flytta till UK, men någon emigrering till ett land med trångbohet, fisketryck och 10 miljoner metare, är inte paradiset precis och jag ber dig tänka om i frågan ;-)
Jag ska avsluta denna miniserie med lite tips och jag vill tacka än en gång för alla frågor och mejl som kommer. Jag kan bara säga håll ut, det blir bättre tider. Passa på att få ordning på alla prylarna, komplettera det som fattas, var förberedd in i minsta detalj och detta året kommer att leverera fisk.Jag vet inte hur det är med dina vatten, men runt mina trakter, så är jargongen den, att ska man fiska Gädda, så är det antingen Kalmar sund eller någon känd sjö som gäller. Det innebär att många vatten glöms bort eller att man bryr sig inte om dem och här kan Gäddan bli stor utan att den fångas.
Du har med garanti hört talas om mindre dammar, gölar, åar, kanalar mm i dina trakter, var det har tagits stor eller större fisk, men inte bryt dig. Prova dessa med ett par spö och du kanske råker ut för en nice surprise, provar du inte, så vet du inte!
Fiska aktivt hela dagen och fiska så effektivt du kan, det kommer att löna sig. Stora gäddor tas inte av en slump, utan genom att jobba för dem, jo mera du lär dig, jo lättare blir det. Ha alltid ordning i dina grejor och framför allt i båten, platsen är trång och det händer lätt olyckor för både dig och fisken.
Ser du gädda som jagar, så var på dem direkt, huggsexan varar kanske bar i 10 minuter och det gäller att vara med från början. Tappar eller missar du en stor fisk, så notera det och kom tillbaka till platsen senare på dagen eller i veckan med ett annat bete.

6,8 kilo, långt ifrån en stor Gädda, men väl värd att fånga en trög dag. Den följde ett Jerkbait 2 gånger utan att ta, men en välplacerad Sill gav utdelning. Så är det ena dagen, nästa gång är det vise versa och du måste prova olika alternativ under ditt fiske. Fungera inte det ena, så prova något annat, sitt inte stilla hela dagen på samma plats utan napp. Flytta och bara flyttningen gör att du får nya möjligheter och en annan känsla i kroppen.
Lär så mycket om platserna du kan, det är guld värd i framtiden. Tänk även på att gäddan har sina huggperioder och kommer du fel i tiden tar den inte dina beten, det innebär att ett fiskepass aldrig kan avgöra om det finns stor fisk eller inte, utan prova några gånger innan du lägger det på hyllan.


Här togs Gäddan och här har den allt! Skydd, solen kigger på och den solar sig här. Samtidigt finns det alltid föda för småfisken bland grenar och rötter. Ett perfekt ställe att lurpassa på byten och det stämmde än en gång.
Se upp med dessa platser var det finns grenar och rötter i vattnet, det är en perfekt plats för en Gädda, men det är även en bra plats att förlora Gäddan på om du inte är med när nappet kommer. Det tar inte lång tid innan hon har gått in i junglen med ditt tackel och det kan bli svårt att få ut hennne och ditt tackel.



Det finns en ljusning och den är på väg, namnet är våren! Friska vårvindar och sol, det bästa vädret för Gädda enligt många och visst är det så. Men finns det en ljusning för Gäddan i mina trakter? Gäddan har gått tilbaka i Kalmar sund och i åarna, mycket beroende på utlänska fiskare som kommer hit och fyllar frysboxar med gäddfileér som sedan säljs till det franska köket, jag hoppas att detta tar slut i och med en ny regel som säger att man bara får ta två gäddor hem per dag.
Skitbra regel, men vem kollar detta? När ska man ta tag i folket som suger ut sundet med sina olagliga nät, nät som läggs i mynningsområdet och längs vassarna var Gäddan och Abborren ska leka och reproducera sig. Man får inte lägga nät närmre än 300 meter från land och man ska vara minst 300 meter från åmynningarna, samt att redskapen ska vara markerade riktigt. Man hittar en petflaska, ett nät med 30 döda Abborrer som någon satans privatperson har lagt ut. Hur är det med utsläppen i sundet från bönderna och Mönsterås Bruk? Det var inte många år sedan en bonddjävel tvättade ur en tank och släppte ut skiten i en mindre å, allt fisk strök med och numera är det döda bottnar i mynningsområdet! Vad fick han för straff? Ajabaja, så för man inte göra, nästa gång får du ett vite!
Han skulle ha fått gräva diken i 20 år för hand om jag hade fått bestämma! Något måste göras, annars ballar det ut en vacker dag, vi sportfiskare acceptera inte hur mycket skit som helst. Das was alles för denna gång, vi får se vad jag hittar på inför morgondagen, men något Pikey blir det!




fredag 29 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten del 4.

Du behöver någon form av skydd under ditt gäddfiske och ett stort parasoll eller ett Shelter är perfekt och det tar inte många minuter innan du har det stående och får lite lä för vinden och regnet. Du behöver lite verktyg för att kanske röja undan lite vass eller en gren som är i vägen och du behöver även verktyg för att ta loss dina krokar från gäddans käft.
En gädda som har gett dig en bra och långdragen fight kan behövas en stund i en säck eller i en Pike - tunnel för att ta igen sig lite och alla har inte råd med trollingflöten och jag har lösningen till dig, så dessa saker tittar vi på denna gång.I 16 år har jag haft ett 60 tums parasoll och nu är det bara att inse att det är slut, det har varit mitt hem under gäddfiske i alla sorters väder, jag har slaggat många karpnätter under det och det har varit en kär vän.
Tyvärr så går det i graven och jag har investerad i ett Nash Profile Plus Shelter som lätt tar 2 man med stolar och utrustning under en dags gäddfiske, pegs och korta stormsticks följer med i priset som ligger på 105 £ på Tacklebox i Kent UK.
För röjning av vass behöver du en liten lie som du skruvar på ditt håvskaft och för den irriterande grenen som är i vägen för dina kast behöver du en Sekatör och köp gärna en som ha lite extra finesser som den avbildade.
Ta aldrig bort mera vass eller grenar än du behöver, gör inga idiotröjningar, det blir bara problem med markägare eller andra fiskare. Tänk på att i dem flesta rinnande vattendrag är kantarna djupa och gäddan går väldigt nära land, så du behöver bara få ut din spötopp och kunna landa gäddan med håven.

Du behöver en Peang för dina vanliga krokar som du har på dina 2 - krokstackel och en kraftig tång för dina wobblarkrokar som oftast är kraftigare. Har du råd ska du skaffa dig en uppsättning med både raka och böjda tänger och Peanger, dem kommer man åt med på besvärliga ställen i Gäddans käft.


En säck eller som visad här en Pike - tunnel är dem bästa för att lugna ner en Gädda efter en hård fight. Denna Pike - tunnel kan användas både från land och båt. Vid landfiske ställer du den i kanten som visad med två banksticks och från båt kan du ha den längs sidan av båten, du fastar bara en lina i varje D-ring som finns på ramen.
Låsningen är att du vrider yttersta ramen och clipsar fast ramen med två clips, tunnlen är 40 x 40 cm och 160 cm lång och den klara vilken gädda du än må fånga. Tänk på att placera gäddans huvud mot strömmen eller färdriktningen och ta gärna dina bilder på dina båtfångade gäddor på land, det brukar bli bättre bilder och det blir säkrare för fisken.



Du kan enkelt göra dina egna små trollingbommar till dina flöten, en 5 cm lång öronpinne värms upp lätt och böjs, montera en safe - lock hake och en bit gummitubing i ena änden. Denna bomm fungera exakt som ett trollingflöte som har en kurvad tube och du kan nu använda vilket av dina flöten och behöver inte investera i nya flöten, använd dem du redan har.
Gummiet låser flötet när linan är tight och ger du slacklina löper lina genom bommen. Trollingflöten är dyra och det finns annat du kan lägga dina pengar på t ex bra krok och lina mm. Jag kommer att avsluta denna artikelserie i morgon med lite tips, jag vill även här passa på att tacka er alla som besöker bloggerna, ni är otroliga! Kom gärna med kommentarar och frågor.




torsdag 28 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, del 3.

Vi tar oss en titt på fisket från land denna gång, ett fiske som kan vara nog så givande om du hittar dem bra platserna. Jag vill till en början säga att du bör kolla läget först vid ditt rinnande vattendrag, går det att komma till och finns det bra platser att fiska av. Ibland är det omöjligt att komma fram till ån och på andra platser kan du nästa röra dig fritt, kolla först och packa din utrustning därefter.
Det kan vara en stor fördel att bara ha med sig ett spö och fiska av stora sträckor, du är rörlig och kommer att hitta fisken. Det kan även vara en fördel om du känner till vattnet, att ha med sig 3 spön typ 2 för bottenmete och ett flötmete, du ska dock inte ha med dig mera grejor än att du snabbt kan förflytta dig. Jag skulle till en början bara ha ett bottenmete och ett flötmete med mig, en håv, en liten carryall, en stol och mina beten. Något som är viktigt att ha med sig är en liten Sekatör och en liten lie så du kan röja upp en liten glugg i vassen eller liknande och få ut dina spön. Jag vet inte hur ditt vatten ser ut, men troligen är det igenväxt här och där och på vissa ställen är det öppen terräng, strömmen varierar som i alla rinnande vatten och du har lite features som hyser fisk i form av betesfisk och Gädda. Bakvatten, djuphålor, brantar, grunda partier, bortre kanten och kanten nära dig, buskar, nerfallna träd och ställen var flytande bråte samlas. På alla dessa ställen står det troligen småfisk och Gäddan är aldrig långt borta från dem.
På en del av dessa ställen är strömmen lugnare och du kan använda vanliga banksticks och på andra ställen krävs det att du fiskar med spöna högt för att undvika det kraftiga ytströmmen. Detta bör du veta innan du börjar fiska, så du får med dig rätt utrustning och en lite runda längs ån är inte helt fel att göra innan du packar dina grejor.
Vid fiske i hårda ytströmmar använder jag en ställning eller en pod som går att ställa högt. Spöna står med topparna upp och jag har inget flöte eller synlig indikator, mina larm talar om när Gäddan hugger och tar mitt bete. Löstställda spolar eller baitrunners gör att Gäddan kan ta lina och mina riggar är som synes på bilden glidande och enda motståndet kommer från mina rullar.
Jag har en run - ring på min huvudlina, en pärla och ett cross - lock lekande, i run - ringen knyter jag en tunn lina som går till ett bly på 2- 3 oz och i cross - lock lekandet monteras mitt 2 - krokstackel som visad på bilden. Jag fiskar med både live och deadbaits på detta tackel och det går att fiska på dem flesta ställen med denna metod, du kan förlänga den tunna linan och du kan öka eller minska ditt bly.

I lugna partier som strömkantar och i bakvatten föredrar jag att fiska med ett Sunken Paternoster tackel eller med ett paternoster tackel var jag kan se flötet på ytan. På dessa platser räcker det oftast med två banksticks och det är oftast så pass lugnt i vattnet att du kan använda dig av en synlig indikator som typ Drop - off indikatoren som visar dig både runs och om gäddan går mot dig. Ett flötmete med en fritt simmande Mört på dem nämnda ställen ger oftast snabbt resultat, likaså fiske med Seabaits som Sill och Makrill.


Sunken Paternoster tacklet i sin helhet. Flöten på linan och ett lekande som sätts fast i flötets gummi, en övre wire och en kortare wire med dina krokar och en bit tunn lina till blyet, är allt som behövs. Se bara till att Gäddan kan ta lina från din rulle och att det finns så lite motstånd som möjligt.



Makrillen är mitt absolut bästa bete när det gäller större gäddor, dem har bra färg, bra doft, ett tufft skin och gäddan älskar dem oavsett vad du säger.
Du kan fiska med massor av beten, men den dagen var du får hugg på en hel eller en halv Makrill så är det oftast en stor gädda som har plockat upp den. Fäst dina krokar lätt i skinnet så du kan kroka loss dem och dem fastnar i gäddans käft, stick lite hål i Makrillen med en knivspets, så doften snabbare kommer ut och sprider sitt budskap. Fiska dem hela eller som halvor, är det trögt så kanske bara en stjärtbit räcker, prova med flavours eller olja i dina betesfiskar.
Det finns ingen grund för att inte få fisk, fungerar det inte, så byt plats, ligg steget före fisken och inte efter! Ibland kommer gäddan till dig och ibland får du komma till den, det är den kraska sanningen! Nästa gång tittar vi lite på den övriga utrustningen som är nog så viktig, jag vet inte på vilken tid av året du bedriver ditt gäddfiske, men jag vet att mitt eget definitivt inte är i strålande solsken och 20 plusgrader.




onsdag 27 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, del 2.

Vi fortsätter lite med båtfisket som för det mesta är det effektivaste sättet att komma åt platserna var Gäddan står eller kommer att ställa sig. Ett ekolod i båten gör att du ser djupet, djuphålorna och fisken och då är det lätt att placera sig på rätt ställe och fiska av sträckan. En elmotor är tyst och smidig, det skrämmer nog inte Gäddan lika lätt som en vanlig motor och det är betydligt enklare att manövra en båt på smala ställen.Driftfiske från en uppankrad båt är nog den mest använda metoden och man kan fiska av långa sträckor om man har en stum lina som exempelvis braid. Här ser du två trollingflöten som fiskar på olika djup och på lite olika avstånd från land, åarna är ofta djupa inne vid kanten och här hittar Gäddan lä för strömmen och här samlas betesfisken.
Lägg märke till att linorna på bilden är sträckta till flötena och det krävs att du har god linkontroll i strömmande vatten. En stor linbåge som ligger ute i strömmen tar tid att veva in innan du kan kroka fisken och det kan bli ett motstång stort nog för att fisken ska släppa ditt bete.
Samma flöten används till flötestrolling och i årarna kan du trolla sakta mellan fiskeplatserna, det ger ofta en del bonusfiskar som man plockar upp på vägen, så att säga. Trolla med lite olika djup och olika avstånd mellan dina flöten, den gäddan som missar första betet, kan och vill ofta ta det nästa som kommer och det bör resultera i en landad fisk. Man kan ro med båten, men den tysta elmotorn gör livet betydligt enklare för dig.

Monteringen av ditt bete för trollingfisket bör ske på detta viset, en krok i munnen och en i sidan på betesfisken. Hela tacklet och betet går med en sakta wobblande rörelse som väcker liv i Gäddan, så kan du även tackla dina livebaits under flötmetet eller sätta krokarna i ryggfenan och i munnen/bröstfenan. Rynka inte på näsan för en Sill, dem flesta av Gäddorna i Ostkuståarna lever stora delar av året på denna fisk som är fett och dofter bra jämfört med en Mört.


Denna 5 - 6 kilos Gädda föll för en större Vimma som bete i ett litet bakvatten mellan två strömmar, det gäller att hitta fisken och resten ordnar gäddan, dem brukar inte tacka nej till en välserverad middag. På samma ställe har en 17 kilos gädda landads ett antal år tillbaka i tiden, men det lär dröja innan detta vatten når upp till den nivån och sitt rykte igen.



Glöm inte att en del naturtrogna wobblare som dessa från Salmo kan vända upp och ner på en dag vid ån, oftats är det naturliga beten som funkar bäst, men jag har varit med om motsatsen var det bara var wobblare som gav fisk. Vi hade sen dagen efter en liten tävling mellan konstbeten vs livebaits och jag vann med knappa 7 - 6 så den som kan hantera ett spinnspö och kan sitt vatten kan väldigt ofta få lika mycket Gädda som metaren.
Så ett tips är att ha med ett par stycken i naturell färg samt blå och grön färg, så täcker man det mesta. Går metet trögt, så prova med att kasta runt lite och se om det kan hjälpa dig. Nästa inlägg blir kring landfisket och vad du behöver för detta intressanta fiske.




tisdag 26 januari 2010

Gäddfiske i strömmande vatten, del 1.

Jag tänkte att jag skulle späda på eran längtan efter våren ytterligare med en liten artikleserie kring gäddfisket i strömmande vatten, jag är inte så lite fräck eller hur? Jag vet att dem flesta börjar få abstinensbesvär och så även jag, men det är i åarna och andra rörliga vattendrag, det öppnar sig först och lite hur detta fisket bedrivs är aldrig fel oavsett om du har fiskat länge efter gädda eller är nybörjare.
Dessa artiklar bygger på mitt eget fiske i ostkuståarna: Hagbyån, Hossmoån, Läckebyån, Ryssbyån, Emån och Alsterån, Alsterån är ett kapitel för sig, jag har alltid fiskat i detta vatten ungefär 8 - 9 mil från mynningen, då jag visste att det fanns ett fiskeförbud i mynningsområdet.
Tyvärr blev jag inlindad i ett tjuvfiske för några år sedan och jag trodde att infon, om att fisket var tillåtet, var sann, det var den inte och jag drog mig tillbaka och är tillbaka på mina gamla jaktmarker igen. Jag lärde mig dock en hel del kring gäddans tillbakagång i detta och en del andra vatten och jag insåg snabbt vilken hets det var kring Alsteråns gäddor under vattnets storhetstid, inget som gynnade gäddorna precis, vilket märks i dag och en bra tid framöver.Din utrustning för fiske i strömmande vatten är exakt den samma och du behöver inte spendera dina surt tjänade pengar på nya grejor för att kunna fiska här. Vanliga gäddspön med en testkurva runt 2,75 lb och helst rullar med baitrunnerfunktion är allt som behövs.
Fisket kan bedrivas från land, men det är bäst från båt var man kommer till lite överallt. Sitter man på land finns det alltid dem platserna var gräset är grönare, dem når du med båten, har du sen ett ekolod, så piffar det upp fiskets effektivitet ytterligare. Det gäller att fiska där fisken står, då dem inte rör sig särskilt under vissa dagar. Men man kan märka en viss förflyttning av fisk som kommer upp under vissa tidsperioder under dagen, en plats kan vara tom på fisk under morgonen och under eftermiddagen kan du ta 6 gäddor i samma område.
Valet är ditt, ska du ha Braid eller monolina? Jag rekommenderar braids som flyter för ditt flötmete, monolinor har en tendens att sjunka efter ett tag och det stör din linkontroll, du kan dock fetta in din mono med Mucullin och få den flytande.
Det är inte bara flötmete som gäller i strömmande vatten, det tas många stora gäddor med stationära tackle som står i bakvattnen med både live och deadbaits och dem tas ofta från land, något som jag kommer till senare.

Trollingflöten är effektiva flöten för fiske i strömmande vatten, dem låsar lina på inställ djup och tacklet går rakt i vattnet oavsett om det är turbolenta strömmar eller hård ytström och det är enkelt att hålla en god linkontroll mot dem. Lägg ut flötet och låt dit tackel sjunka ner till stoppknuten tar stopp och låt det driva med strömmen, du kan lägga spöet i båten och ge lina från en löstställd baitrunner.
Du kan trolla mellan platserna under förflyttning och det ger oftast mycket fisk, ha baitrunnerfunktionen på så hör du när gäddan tar lina. Låt flötet dyka och låt gäddan ta ett par meter lina innan du du kroka den.


Vanliga sliderflöten fungera också bra, men är sämre vid hård ytström och om det är turbolenta strömmar typ vid bottnen eller på mellanvattnet. Livebait är oftast bäst, men deadbaits har sina dagar också och Sill brukar ge en hel del fisk. Dem största gäddorna som tas i Ostkustens åar är helt på det klara med Sillens fetma och smak, dem lever av Sill nästan hela året ute i Kalmar sund och kommer bara upp i åarna för att leka eller äta en annan diet.
Du ser på bilden hur du ska montera dina krokar i dina beten vid flötmete. Vid trolling ska du montera dem i munnen med dem översta kroken och den nedre kroken ska sitta i sidan på betesfisken, då blir det mera strömlinjeformad och fisken simmar med eller wobblar förföriskt.



Du kan fiska med tackel utan dessa utsmyckningar, men jag tror att på sikt kommer du att få flera hugg från rovfisk om du använder lite extra utsmyckning, dels hörs och syns dessa tingel - tangel bra och det lockar fram fisken till ditt bete. Åarnas vatten är oftas mörkt och har en lätt grumlighet på grund av allt som sopas med strömmen och dessa kommer att hjälpa dig. Vid bottenmete med deadbaits behöver du inte dessa saker, då är det doften som lockar fram fisken till ditt bete.
Vid båtfiske behöver du ett eller två ankare som håller båten på plats, du behöver en avkrokningsmatta som passar i båten och du behöver en stor smidig håv med ett kortare skaft, den gör det enklare att håva en stor fisk. Fiskar du både från land och båt är mitt råd att du köper dig en håv som kan delas på mitten, storleken bör vara minst 42 tum och gärna av Bowframetyp, var du lätt kan ta bort armarna från spriderblocket.
Ha ordning i ditt fiske, det finns inget värre än att få upp en stor gädda som vältra sig bland väskor, rig - bins krokar, lösa drag mm. Ha ordning och reda i båten, allt ska ha sin plats och det ska vara fritt runt mattan, så man kan hantera gäddan på ett bra sätt. Fiskar du själv från båt kan du ha två spön, men är ni två, så räcker det med ett per man.
Fiskar du från land kan du ha flera spön med dig, jag kommer under nästa inlägg ta en del kring landfisket, lokalisering mm. Jag hoppas inte du gick upp i limmningen och fick värre abstinensbesvär av detta, vi måste jo hålla ångern uppe fram tills våren och lite läsning skader aldrig i väntan på öppna vatten, fågelsång och värmande sol.




måndag 25 januari 2010

En dag på isen var det mesta gick åt.....

Jag var ute med grabben i lördags några timmar, det skulle ut 3 karpspön och jag skulle pimpla lite under tiden jag väntade på Karpen! Jag börjar inse att det med Karp från isen inte är det lättaste man kan utsätta sig för, men jag ger mig inte! Jag fick ut karpspöna och tog mig en kopp kaffe, varefter jag började pimpla och redan i första hålet kom det en Regnbåge som föll för mina Softees, som så många gånger förut.
Timmarna går och inget händer, grabben som var med fick inget, inte ens några Abborrar och jag insåg att det var kört. Man märker detta snabbt som gammal pimplare och en av grunderna till detta var nog att det över isen stod 10 cm vatten som hade tryckts upp genom alla hålen i isen. Vattnet är ett Regnbågsvatten var det ofta kommer folk och provar lyckan. Jag tror att det blir någon form av extra tryck typ högtryck när vattnet pressas upp och det påverkan fisket. Vid 13 tiden för jag på en mindre Regnbåge och under drillningen vid hålet tar drillningen plötsligt stopp och vattnet trycks upp. Sakta går min lina ut från rullen och jag märkar att något större har tagit min fisk, jag försöker i bästa stil att drilla detta men lyckas inte.
Jag lyckas dock att se att det är en riktig stor gädda som har tagit Regnbågen och sedan bits tafsen av och den är borta. Jag har aldrig varit med om ett vatten var gäddorna spelar mig så många spratt utan att fångas, men det kommer, för eller senare kommer man att lyckas, fast denna dag var jag totalt chanslös, det hade varit lättare att vinna på V65.
"The Spoon" en vanlig tesked utan handtag, 2 hål och lite färg! Så gör du dina lockblänken för Regnbåge, Röding och andra laxartade fiskar. Dem är suveräna och kostar knappt ingenting, du får 2 blänken per sked, för handtaget har du till Abborren eller med en svag S - form till Havsöringen och Näbbgäddan.

Take a break i fisket när det är trögt, tänk på något annat, frigör lite tankar och kom igen med ny energi. Njut av stunden, tänk positivt på våren med öppet vatten, dina planer mm. Åk inte hem, för då blankar du garanterad, utan tänk nu jävla ska dem upp, du har gjord det förut och lyckats, så varför inte i dag? Låter det flummigt och envist? Jag vet, Jag är Dansk!


Låt ett spö meta under tiden du fikar och kommer tillbaka i rätt tänk, det kan hända mitt i kaffet! Detta spö satte vi i området var den stora gäddan var framme, jag lyckades att pimpla upp en liten Mört.
Men jag vet av erfarenhet att det aldrig skulle lyckas oss att få denna gädda, redan nu var den mätt och belåten av den feta Regnbågen och den stod nu bara på sin ståndplats och vilade buk, men en vacker dag kommer verkligheten ifatt den och då ska den få syna mattan.



Dagen Regnbåge, lite över 1,5 kilo och man för vara nöjd med att man lyckades få upp den innan någon annan tog den! Den tog väldigt försiktigt, ett bra tecken på att fisket skulle bli trögt. Väl hemma hamnade den i ett foliepaket med smör, salt, vitpeppar och lite Dill, vit sås och potatis, kvällen var räddad och man kan bara skratta åt dagen.
Det är verken första eller sista gången man upplevar trögt fiske eller att man blir av med sin fångts, det kommer att hända igen. Var och tänk positivt, det finns dem som har det värre!




söndag 24 januari 2010

Pike on ice del 4.

I denna sista delen av Pike on ice, ska vi titta lite på hur du kan göra dina hål snabbt och få rätt storlek, något som är viktigt. Vi ska även titta lite på presentationen av dina live och deadbaits, flavours kan vända en trög dag till en som blir oförglömlig och vi ska också behandla ämnet att fiska på olika djup, något som många inte gör. Krokning och drillning av fisken ska vi förklara, här gör många fel och det knäcks många spö och många gäddor tappas i hålen.Vi börjar med hålen och som du ser så borrar jag 3 - 4 stycken 150 mm hål bredvid varann antingen i en trekant eller i en fyrkant. Detta går snabbt, ger mycket ljus i hålet och det gör det betydligt lättare att få upp en stor gädda, samt att ditt levande bete har ett större området att röra sig på och därmed skapa reklam att här är jag.

Jag huggar rent mellan hålen och rensa sedan hålen med en renskopa, inga vassa kantar för förekomma, då dessa kan få linan att haka upp sig under drillningen. Täck hålen och markera dem innan du/ni åker hem, så skadas ingen.
Här ser du min spöuppställning med banksticks och larm. Många gör felet att fiska med bly var det är grunt, jag har märkt att en fritt simmande betesfisk som kan röra sig i alla nivåer ger flera napp. Jag har fått flera frågor hur man vet det rätta djupet, för Mörten simmar iväg och man vet inte djupet.
Svaret är att du monterar en blysänke på ditt tackel typ ett 2 oz bly och mäter upp djupet, Mörten kan inte sticka iväg med blyet och när du vet djupet veavar du upp ca 30 - 40 cm och drar upp linan för hand och tar bort det tunga blyet och sänker ner Mörten igen. Nu kan Mörten simmar runt en en stor radie, men den kommer aldrig ner till bottnen om du har ställd in rullen rätt, din mört fiskar åt dig från isens underkant och ner till det bestämda djupet.
På stora djup bör du ha ett kulbly som håller nere Mörten, men det finns ingen regel som säger att du ska fiska vid bottnen, utan prova med flera olika djup och se vad som funkar bäst för dagen. Vid fiske på stora djup är det en fördel med stora hål som släpper ner mera ljus och det kan vara en fördel att skotta bort snön, så det kommer ner mera ljus

Dina 2 - krokstackel kan vara ett med bara krokarna på wiren och det ger fisk, men med lite små lockande komponenter som pärlor, skedar, blad mm, så kommer det att bli lite mera intressant för gäddan som både ser och hör dessa grejor och lockas fram av dessa. Det finns rasselpärlor mm för fiske på stora djup och dem funkar även i grunda vikar.
Mäskar du med fiskbitar en vecka innan du ska fiska, bör du prova med en Kebab - rigg som du hittar här på bloggen, det är en effektiv rigg som ger mycket fisk på grund av doften från fiskköttet, den är även bra för Laken.


Deadbaits fungerar bra under ismetet, visst ger livebaits flera napp, men är du ute efter en riktig stor gris, så bör du prova med döda beten. Prova dem naturella och med flavours eller olja, större gäddor fångas ofta på deadbaits. 1 - 2 ml flavour eller olja räcker till en fisk och den dofter hela dagen.
Fiskar du med dina deadbaits på bottnen ska du sätta översta kroken i stjärtspolen och den nedersta i sidan på fisken, sänk ner fisken till bottnen. Fiskar du med dem en bit över bottnen kan du montera dem med översta kroken under ryggfenan och den nedersta kroken vid ena bukfenan eller i munngipan.
Tänk på att gäddan ofta sväljer ett dött bete på platsen var den hittade den, så var med på detta från första början av ett napp, vänta inte för länge med mothugget.



Så här monterar du dina livebaits och dem deadbaits som ska hänga en bit över bottnen, gäddan tar dem rakt över och vänder dem ganska snabbt för att svälja ner dem med huvudet först. När gäddan tar ditt bete kommer den att dra ut din lina och gå en liten bit. Gå fram till spöet coh känn på linan, knycker det, är det gäddan som vänder betet och du kan kroka den. Ibland går dem med betet en längre bit och stannar och ibland står dem rakt under hålet och sväljer betet.
När du ska kroka en gädda på dina korta ismetespön, så ska du inte kroka som vanligt med spöet, utan stå på den motsatta sidan av hålet som gädda går och veva ifatt tills du känner motstånd från gäddan och dra spöet rakt bakåt i höfthöjd. När du känner gäddan börjar du drillningen med spöet, ta det lugnt och sansad, vill gäddan ta lina så ge den det. Se upp vid hålet, alla gäddor har inte både krokarna i käften och en såkallad flying treble kan fastna i iskanten och du kan tappa fisken.
Väl uppe i hålet kan du ta den över nacken eller med ett gällgrepp och direkt leda upp den på mattan som du tog med dig när du hörde larmet eller pinglan. Dina verktyg är med och nu är det bara att lossna krokarna och ta dina bilder och sätta tillbaka fisken igen.
Jag är Sveriges största motståndare till huggkrokar, men är det en stor fisk som sitter väldigt dåligt, så kan man försiktig gaffa den längst ut i underkäken och lyfta den upp på mattan. Det är inget jag gör själv, bara i yttersta nödfall och det gäller att få göra det på rätt sätt och inte få panik. Ha en liten smal huggkrok som du lätt får in i gäddan munn och gaffa sedan fisken försiktigt i underkäken.
Det finns som sagt betydligt mera kring detta och jag ber dig om att kolla genom bloggen, det mesta finns med och har du några frågor är du välkommen att ställa dem till mig via mejlen. Lycka till på isarna eller ska vi säga skitfiske?




lördag 23 januari 2010

Pike on ice del 3.

Vi fortsätter denna gång med att belysa lite viktiga saker som du bör ha med dig, när du färdas på isen och dem är viktiga både för dig och för fisken. Är du helt ny på isfiske bör du vara tillsammans med någon som har erfarenhet och som vet vad som behövs typ isvett, klädsel mm. Åk inte ut ensam om du inte har erfarenhet, du kan råka ut för saker som du inte bemästrar och jag talar av erfarenhet.
Jag har gått genom 3 gånger och jag har skadad ett knä för livet, jag har sett vad ett skärstål kan ställa till med och det är inte roligt att uppleva något av detta! Stressa inte på isen, det är ett element som inte är gjord för oss människor, men vi kan ta det lugnt och då fixar vi det. Det absoluta viktigaste är dina isdubbar, dem skall du alltid ha på dig oavsett om isen är en meter tjock! Dem är din ända livsförsäkring om du går genom isen och du behöver dem! Ha alltid med din en telefon och tala om för någon där hemma vart du/ni befinner er även om ni flytter till ett annat vatten, ha telefonen i en plastpåse som är vattentät.
Ett förstahjälpen kit är också bra att ha med sig, det blöder ymmigt i kallt väder, så lite plåster och blodstoppare är bra att ha tillgång till om olyckan inträffar. Broddar på blankis, varma kläder och stövlar, varm dryck och mat håller dig varm och ger energi och du klarar lätt en heldag på isen. Fryser du går tankarna snabbt åt ett annat håll!
Det finns lite olika sätt att sätta upp sina spön på isen, jag borrar ner små korta banksticks i isen och använder elektroniska nappalarm. En del använder små Tri - pods som är gjorda av ett litet kamerastativ med en klycka för spöet.
Det finns hur mycket lul - lul att köpa och det är bara din plånbok som bestämmer gränsen, senast såg jag spöhållare till det nätta priset av 379 kronor! Vart är vi på väg?

Det finns små spöhållare som står på isen och en del använder både bjällror och angelvippor i sitt fiske. Oavsett hur eller vad du gör, så gäller det att snabbt få veta om en fisk har tagit ditt bete, så du kan kroka så snabbt som möjligt.
Det blir lättare att få ut krokarna och mer skonsamt för fisken. Glöm inte att ha med dig dina verktyg som Peang, avbitartång och en eventuell käftöppnare, du kommer att behöva dem.


Ha alltid en avkrokningsmatta klar, så du snabbt kan ta med dig den till spöet var det har nappat. I mattan kan du ha våg, sling, säck, dina verktyg och en liten huggkrok om den stora är framme och tuggar.
Ha även tillgång till ett spann med vatten under extremt kalla dagar, fiskar frysar snabbt ögonen och fenorna och det är onödigt när man kan skydda dem med vatten och mattan.



Ut över varm mat som soppa, kan man jo grilla lite goa korvar, det piffar upp fisket. Alla andra fiskeprylar ska du ha i en väska och ha god ordning så du hitta vad du behöver. En bra stol är ett måste, rensslev till hålen, Riggarna på en rig - bin, syrepump till beteshinken och dess invånare. Det finns vindskydd som går att sätta upp på isen, men en liten brasa i skogen känns mysigare och ger bra värme.
En pulka som du inreder till ditt fiske är en stor hjälp för att få med allt ut på isen, särskilt om man har en bit att gå, du kan backa lite här på bloggen och se hur jag gjorde min. Det är inte svårt och det koster inte skjortan heller.
Nästa gång tittat vi lite på hålen, betespresentationer, krokning och drillning av fisken, en del gör fel här och det koster både fisk och en del pengar!




fredag 22 januari 2010

Pike on ice, del 2.

Vi börjar med lokaliseringen av Gäddan och dem platser du bör fiska på är följande: vassarna, gamla näckrosbälten, runt öar, djupbrantar, uddar, grynnor, djuphålor, nerfallna träd, in och ut lopp (se upp här får dåliga isar, så det inte blir som i det mejlet jag fick)
Här varade fisketuren 20 minuter på grund av en av killarna gick ner sig vid ett inlopp, som tur var, klarade dem det bra och jag lovar och svär att killen i frågan, är mera försiktigt i framtiden! Hittar du betesfisken är Gäddan aldrig långt borta! Jag ska inte predika vilka krokar du ska använda, men du ska köpa kvalité och inte kvantite, det gäller bland alla grejor. Märken som Fox, WMC, Mustad, Prologic och mina favoriter från Owner är alla välkända märken som osar kvalité och det är här du ska söka dina krokar för gäddfisket oavsett årstid. Har du redan en krok som du tycker om och är bra, så fortsätt med den tills något bättre dyker upp.
Det är mörkt och tyst under isen och vid hjälp av lite spinnerblades och färgglada pärlor kan du effektivisera dina 2 - krokstackel. Du monterar dem på din wire en bit ovanför dina krokar och Gäddan både ser och hör dessa och lockar dem till hugg.
Det finns alla möjliga saker du kan använda, Glow beads smileblades mm. Prova dig fram i denna jungel av småprylar och se vad som passar just ditt vatten och fiske. Dessa ger mest effekt vid fiske med levande betesfiskar! Wiren du bör använda ska vara så mjuk som möjlig och ha en brottstyrka mellan 15 - 30 lb, Drennan är nog den mest sålda.

Ha lite space mellan dina trekrokar 7 - 12 cm brukar vara standard beroende på storleken på dina betesfiskar, kroken på bilden här ovan är Prologic´s P1, wire är en Drennan Seven Strand och kom i håg att alltid för wiren genom wirehylsan tre gånger för bästa hållfasthet och kläm sedan hylsorna minst 5 gånger med en tång. Denna Drennan wire är sjutrådig, det finns wirar med 49 tråder, dem är mjukare och kostar därefter.


Livebaits är dem bästa beten för ismetet, men dem kräver lite uppsyn både ute på isen och hemma i garaget eller vart du har dem. En bra syrepump är ett måste för att hålla dem vid liv och glöm inte att byta vattnet ibland, samt att ha med dig ett par extra batterier. Ha inte mera fisk med dig än du använder, för mycket fisk i hinken gör att dem stressar varann och går en för tidig död till mötes. Använd en hink på 10 liter till dina betesfiskar och ha max 20 beten per hink, så är det lugnt.



Även Deadbaits har sina dagar på isarna, Sill som är visad här har en betydligt bättre doft än Mörten och vissa dagar är dem faktiskt bäst. Spara alla dina livebaits som dör och frys in dem för senare bruk och glöm inte att 1 ml flavour kan vända en seg dag till en du aldrig kommer att glömma!
Fiska dina Deadbait på bottnen eller en liten bit över denna, montera dina krokar som du monterar dem i dina livebaits, genom att ha en krok vid ryggfenan och den andr i munngipan eller vid ena bröstfenan. Nu står dem normalt i vattnet, fiskar du med dina Deadbaits liggandes på bottnen ska du montera den översta kroken i stjärtspolen och den nedre i sidan på betesfisken. Nästa gång tittar vi lite på spöuppställninger och andra grejor du bör ha med dig ut på isen.